15/10/1627, 11

 
English | Nederlands

15/10/1627, 11

11 De gecommitteerden van HHM hebben volgens de resolutie van gisteren de ambassadeur van Frankrijk aangesproken over hun misnoegen ten aanzien van de acties van de Engelse schepen, zowel wat betreft de aantasting van de hoogheid van deze staat als de aan de Fransen toegebrachte schade. Er zijn maatregelen genomen om verdere schade te voorkomen. De ambassadeur zelf heeft HHM verontschuldigd: de Engelsen waren onverwacht met gunstige wind gekomen en er was geen tijd geweest om schepen van andere Admiraliteiten voor Texel te krijgen. Wel heeft hij gevraagd - zonder hierop aan te dringen - of men de nog aanwezige Engelse schepen zou kunnen aangehouden.
De gecommitteerden die bij Carleton zijn geweest hebben hem eveneens de schending van de hoogheid van deze staat voorgehouden en de nadelige gevolgen hiervan, waardoor ingezetenen zowel als anderen niet langer beschermd tegen de vijand bij Texel denken te kunnen liggen. Zij hebben genoegdoening hierover gevraagd en vanwege de schade die de Fransen eventueel op de Republiek zouden verhalen. De ambassadeur heeft geantwoord van niets te weten. Zijn koning was echter geïnformeerd dat de Franse schepen ondanks zijn verzoeken hier worden uitgereed en zal hebben gelast hiertegen maatregelen te nemen om deze in handen te krijgen. Schepen van de staatse vloot hebben in andere tijden eveneens in havens van het Engelse rijk hun vijand aangevallen. Het incident bij Texel was geen wraakneming hiervoor maar bedoeld om de vijand te zoeken. Carleton kan geen verontschuldigingen aanbieden maar dit verzoek wel aan de koning schrijven ter beslissing. Hij zal zijn neef naar Texel sturen om te informeren of de daar gebleven schepen opdracht hebben om te blijven. In dat geval kan hij daartegen niets doen, behalve hun te verzoeken geen verdere aanvallen te doen op de Franse schepen. Indien de schepen niet hoeven te blijven, zal hij hun verzoeken zich terug te trekken. Hij zou zich nog nader beraden op een oplossing, waartoe hij de ganse nacht zou nemen.
De voorstellen van de gecommitteerden vanwege de aangehaalde voorbeelden van aanvallen in het Engelse rijk in aanmerking genomen, laten HHM de griffier aan Carleton te vragen of hij een andere uitweg heeft bedacht. De gecommitteerden zullen aan Z.Exc. rapporteren en met hem overleggen en bepalen wat het beste kan worden gedaan. De griffier bericht dat Carleton blijft bij zijn gisteren gedane voorstel, temeer omdat hij zeker weet dat de schepen zijn raad zullen opvolgen.