18/10/1627, 1

 
English | Nederlands

18/10/1627, 1

1 1 Z.Exc., Ernst Casimir en de RvS compareren. Met hen worden de door Langerack opgestuurde alliantie en de bijgevoegde renversalen onderzocht.
Na verschillende overwegingen over enkele punten van de alliantie en de renversalen te hebben besproken, wordt hierover als volgt besloten:
I Aangezien een onderdeel van de proloog van de alliantie afwijkt van het aan Langerack opgestuurde concept zullen de naar Frankrijk gaande ambassadeurs aanhouden bij het concept te blijven.
II In het eerste artikel wordt ingestemd met 1.000.000 gld. in plaats van 1.500.000 gld. en voor negen in plaats van vijftien jaar. Dientengevolge moet worden aangedrongen om meer geld voor een langere periode te krijgen. Indien dit echter niet lukt, dient het verdrag wel te worden gesloten.
III Het tweede artikel zal aangenomen worden zoals het is, doch niet het bijgevoegde renversaal. Daarin wordt bedongen dat HHM gedurende de genoemde periode niet over vrede of een bestand mogen onderhandelen zonder toestemming van de koning. Dit riekt naar soevereiniteit over de Republiek en kan derhalve niet worden toegestaan.
IV Aangezien in het derde artikel de woorden "als zij in open oorlog wordt aangevallen" zijn gewijzigd en de woorden "uitgezonderd de vrienden en bondgenoten" zijn weggelaten, zal aangehouden worden om bij het opgestuurde concept te blijven. In het bijzonder moeten de woorden "uitgezonderd vrienden en bondgenoten" in de tekst blijven staan, al zouden de onderhandelingen hierop stuklopen.

1 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 3906.