04/12/1627, 8

 
English | Nederlands

04/12/1627, 8

8 De aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteiten melden naar aanleiding van de gisteren door luitenant-admiraal Dorp ingediende memorie dat in de instructie van de commandeurs betreffende deze punten in wezen is voorzien.
In opdracht van HHM hebben Dorp en commandeur Quast met de aanwezige afgevaardigden deze regeling op de beveliging van de zee d.d. 13 nov. nader onderzocht, om te zien of daaraan nog iets toegevoegd moet worden. Zij adviseren het volgende:
Op het eerste punt, het schoonmaken en het opnieuw bevoorraden van de eskaders, zou de regeling moeten worden gevolgd dat de eskaders kruisend tussen de Hoofden [Nauw van Calais] en de Seine, en tussen de Hoofden en de Maas, moeten worden schoongemaakt in Zeeland of Harwich en moeten worden bevoorraad in Zeeland. De eskaders kruisend tussen de Maas en Texel en tussen Het Vlie en het Rif van Skagen moeten worden schoongemaakt in Leith of Newcastle en bevoorraad in Texel en in Het Vlie.
Ten tweede wordt het nodig geacht compagnieën te formeren om de schepen van Nederlandse musketiers te voorzien.
Ten derde zijn de matrozen onwillig de vijand de voeten te spoelen. Daarom moeten zij zich als zij in dienst treden bij het zweren op de artikelbrief daartoe verplichten.
HHM zullen dit bespreken met Z.Exc.