20/12/1627, 1

 
English | Nederlands

20/12/1627, 1

1 Ter vergadering compareren de gedeputeerden van de graaf en de stad Emden en van de stenden van Oost-Friesland. Zij verzoeken om een besluit op de door hen ingediende proposities. Die van Emden met name zeggen niet zozeer te komen voor een resolutie op hun propositie, omdat de zaken sinds hun komst naar 's-Gravenhage sterk veranderd zijn, als wel om afscheid te nemen.
In hun antwoord1 stellen HHM dat vanwege de komst van de troepen van Tilly de situatie in het graafschap sterk veranderd is. De beoogde bespreking van de proposities zou dan ook beter kunnen gaan over de bescherming van Oost-Friesland tegen de praktijken en machinaties van derden.
Feit en Schaffer hebben met de gedeputeerden van Emden gesproken. Zij rapporteren dat de gedeputeerden menen dat die van de stad zich reeds meester hebben gemaakt van Nesserland. Ze vertrouwen erop dat HHM hen in geval van nood niet in de steek laten. Ook bespreekt Schaffer een brief die hij van zijn principalen heeft ontvangen over het nieuws en met het verzoek nog wat volk daarheen te sturen.
De zaak zal morgen nader worden besproken. Ondertussen zullen Feit en Schaffer overleggen met Z.Exc. Deze heren zullen het afscheid geven aan de gedeputeerden van Oost-Friesland.

1 Het antwoord is geïnsereerd in S.G. 3186 en gedrukt in: Aitzema, S. & O. kwarto II, 243/folio I, 597-598.