18/01/1628, 9

 
English | Nederlands

18/01/1628, 9

9 Schaffer bericht over zijn gesprek met Z.Exc. over de gisteren ontvangen brieven van Ernst Casimir, de gedeputeerden te Emden en resident Aissema.
De Admiraliteit in Friesland moet al haar schepen onmiddellijk uitrusten om deze de Eems op te sturen. Een kopie gaat naar de stadhouder.
Ernst Casimir krijgt ook een kopie van de gisteren verzonden brief aan de Admiraliteit in het Noorderkwartier . Daarin staat dat Z.Exc. acht dagen geleden patenten voor zes compagnieën heeft gezonden aan Ernst Casimir in Groningen.
HHM antwoorden de gedeputeerden over de inzet van staatse soldaten tegen de keizerlijke aanhangers buiten Emden reeds in de brief van 15 jan. hun mening te hebben gegeven.
HHM keuren wel goed dat met commissie van de Deense koning enig volk wordt ingezet om afbreuk te doen aan de keizerlijken en hun schepen, maar zij achten het onnodig hen aan staatse zijde lastig te vallen. HHM behouden de neutraliteit totdat de keizerlijken die hebben geschonden.
HHM verzoeken Feit op zijn plaats te blijven. Als hij toch op de keurdag in Elburg moet zijn, kan hij daarvandaan naar Emden terugkeren.
De brief van Aissema beantwoorden HHM met het concept van antwoord van 15 jan. met de volgende aanvulling. Zij zijn het er niet mee eens dat de koning de zorg voor de steden aan de Elbe aan zijn vrienden overlaat. De steden blijven ter beschikking en verantwoordelijkheid van de koning staan.