28/01/1628, 1

 
English | Nederlands

28/01/1628, 1

1 Rantwyck en Pauw compareren. De door hen op zee gestuurde pink heeft kapitein Hemkens ter hoogte van de Maas niet aangetroffen zodat zij zijn teruggekomen.
HHM sturen een pink naar de Admiraliteit in Zeeland opdat zij zo snel mogelijk vier goede schepen voor Scheveningen laat komen. Deze moeten van de kust worden gehaald als er geen schepen in Zeeland beschikbaar zijn. De schipper krijgt een open akte mee waarmee de kapiteins die hij onderweg tegenkomt gelast worden voor Scheveningen te komen.
Daarnaast sturen HHM een koerier naar Texel met een akte waarmee schepen in Texel of omgeving eveneens voor Scheveningen zouden moeten komen.
De Admiraliteit te Rotterdam antwoordt op de gisteren geschreven brief van HHM daarvandaan geen schip in zee te kunnen brengen. Wel stuurt zij kapitein Jasper Lieffhebber. Lieffhebber is op zoek gestuurd naar Hemkens en kapitein Adriaen Willem Floris alias Haesgen in het Goereese Gat. Lieffhebber is gemachtigd hen voor Scheveningen te laten komen en de bagage van de ambassadeurs en de matrozen van Haesgen te lichten uit de schepen die op de Maas in het ijs liggen.