18/02/1628, 5

 
English | Nederlands

18/02/1628, 5

5 D'Espesses heeft zijn propositie van gisteren schriftelijk opgestuurd. 1
D'Espesses vertelt over het ongeluk van vorige nacht omdat hij hoopt op veiligheid voor zijn personeel. Sinds zijn komst naar de Republiek probeert D'Espesses zijn huishouding in het gareel te houden. Ruim een jaar geleden hebben zijn dienaren enkele van zijn buren beledigd waarvoor zij zich hebben verontschuldigd. De ambassadeur heeft de partijen aangeboden de kwestie aan justitie over te dragen en hun schade te vergoeden. Hij heeft twee van zijn mensen heengezonden, van wie er een zijn leven voor hem heeft gewaagd terwijl de ander een belangrijke functie vervulde. Iedereen die een klacht heeft, zal van D'Espesses reden en recht krijgen.
Enkele maanden nadat zijn dienaren drie dagen achtereen waren lastiggevallen en achtervolgd, heeft Oranje een sergeant van zijn compagnie naar D'Espesses gestuurd. Deze moest enkele soldaten bestraffen die op de kermis hun zwaard hadden getrokken tegen één van de artsen van de ambassadeur. D'Espesses heeft Z.Exc. bedankt voor zijn zorg en gezegd dat de rechtspleging tegen zulke mensen niet altijd de moeite van het onderzoeken waard is.
Tijdens de laatste viering van Driekoningen is een jonge kopiist in een openbare herberg doodgestoken en beroofd door Duitsers. Gisteren waren twee van D'Espesses' dienaren met iemand uit de garde van Oranje aan het drinken in herberg De Helm, waar de rijtuigen naar Haarlem staan. Drie aanwezige Duitsers hadden tegen hen gezegd: "Wij willen drinken, maar we willen niet dat deze Franse rekels bier hebben". De Fransen werden aangevallen en moesten door een raam ontkomen waardoor één van hen zijn kleren heeft gescheurd. Hij is met D'Espesses meegekomen en kan hiervan getuigen. Toen de drie Duitsers vervolgens de straat op stormden konden D'Espesses' mannen twee van hen eenvoudig ontwapenen. Zij hebben hun wapens teruggekregen, maar de derde was roekelozer en liep in een degen.
D'Espesses heeft deze middag een van zijn jongste bedienden naar Franchemont laten zoeken om ten behoeve van justitie informatie te verschaffen. Deze lakei is in een drukke straat beledigd door een Duitser en is aanwezig om hiervan te getuigen.
D'Espesses vraagt HHM snel een oplossing te bieden. De waardin en de serveerster van de herberg in kwestie hebben aan Franchemont verklaard zeer goed op de hoogte te zijn. Uit angst durven zij echter niets te zeggen.
D'Espesses vraagt paspoort om enkele bij het voorval betrokken dienaren naar zijn koning te sturen zodat zij in Frankrijk streng bestraft kunnen worden of teruggestuurd worden en hier straf te krijgen.
D'Espesses voegt aan de propositie toe dat de gescheurde mantel is achtergebleven in de genoemde herberg, zodat HHM kunnen zien met welke moeite zijn dienaren zijn ontsnapt.
HHM geven de propositie aan het Hof van Holland .

1 De in het Frans gestelde propositie is geïnsereerd in S.G. 3187.