22/02/1628, 4

 
English | Nederlands

22/02/1628, 4

4 D'Espesses compareert. Hij vraagt opnieuw om bescherming van zijn familie en beveelt het gisteren ingediende verzoek van Louis van Houtvelde aan.1
Sinds vijf dagen heeft D'Espesses niets vernomen van HHM zodat hij opnieuw vraagt wat zij hebben gedaan voor de veiligheid van zijn huishouding. Ook wil hij weten of zij paspoort hebben afgegeven voor de personen die hij naar zijn koning wil sturen om deze te informeren over de gebeurtenissen hier.
Enige tijd geleden hoorde D'Espesses dat de Schotse heer De Balfort duizend ruiters in de Republiek zal lichten. Hierover heeft hij met verschillende leden van de Staten-Generaal gepraat. In enkele brieven meldt zijn koning bericht te zijn dat de koning van Groot-Brittanniƫ de beste officieren en soldaten uit het Engelse leger in de Republiek wil terugtrekken om hen in te zetten bij huidige conflicten. In dat geval heeft de Franse koning het grootste recht hetzelfde te doen. Om alle problemen te voorkomen moeten HHM D'Espesses verduidelijken of een dergelijk bevel uit Engeland is gekomen. Als de prins van Oranje hier aanwezig zou zijn, zou D'Espesses deze zaak met hem kunnen bespreken of in zijn afwezigheid met een kleine groep gedeputeerden in plaats van de gehele Staten-Generaal.
Gisteren hoorde D'Espesses over een namens de kooplieden van Calais bij Culembourg ingediend rekest dat is aanbevolen door de heer De Valencay. Tussen alle grote zaken door is het van belang ook op het gebied van de handel in goede overeenstemming te blijven.
De binnengekomen griffier Crijp bericht dat de heren van het Hof van Holland door hun fiscaal informatie laten inwinnen over de doodslag van de soldaat. Bij provisie heeft het Hof besloten een plakkaat uit te vaardigen waarbij Duitsers en Fransen verboden wordt elkaar in woord of daad aan te vallen.
HHM vragen de heren van het Hof hun kopie van deze publicatie aan de ambassadeur te geven. De Bie zal hem doorgeven wat HHM aan de genoemde zaken hebben gedaan. Aangezien er is voldaan aan D'Espesses' verzoek om veiligheid, nemen HHM het verzoek om paspoorten in overweging. Daarnaast hebben HHM niets vernomen aangaande een verzoek tot terugtrekking van de Engelse officieren en hebben zij gisteren reeds over de zaak van Van Houtvelde besloten.

1 Beide in het Frans gestelde verzoeken zijn ingevoegd in S.G. 3187.