23/02/1628, 14

 
English | Nederlands

23/02/1628, 14

14 De Bie heeft D'Espesses op de hoogte gebracht van de gisteren genomen resolutie. Hij meldt dat de ambassadeur tevreden is met de publicatie die het Hof van Holland zal doen. Ook heeft D'Espesses brieven getoond waarin de Franse officieren opgeroepen worden in dienst van de koning te treden. Zij zullen uit de Republiek herroepen worden als de Engelse officieren in dienst van de Britse koning treden.
Op D'Espesses' vraag of hij met zijn gevolg frank en vrij naar buiten zou mogen gaan heeft De Bie slechts geantwoord dat niemand hem of zijn karos zal hinderen. Omdat de ambassadeur hiermee niet tevreden is, heeft hij voorgesteld dit in de vergadering nader toe te lichten.
De ambassadeur compareert en verzoekt resolutie op zijn laatste propositie. Daarnaast verzoekt hij in een nieuwe propositie1 een paspoort voor Du Pont, een van zijn priesters, die hij op bevel van zijn koning naar Frankrijk moet sturen.
De heren van Holland nemen de zaak in overweging. HHM vragen de ontboden fiscaal Kinschot of Du Pont een van de medeplichtigen is, maar deze ontkent dit. Kinschot vertelt dat zeven mensen de soldaat hebben gedood, van wie drie of vier tot de huishouding van de ambassadeur behoren. Toen het Hof twee van de anderen, soldaten van de garde, wilde aanhouden en onderzoeken wie de doodsteek had toegebracht, heeft D'Espesses hen in zijn huis genomen. Daar houdt hij hen nog steeds zodat er geen ter zake dienende informatie kan worden ingewonnen.
HHM laten de fiscaal de ambassadeur hiervan op de hoogte brengen opdat hij niet alleen de kant van zijn personeel hoort en daaraan al teveel geloof hecht.

1 De in het Frans gestelde propositie is geïnsereerd in S.G. 3187.