23/03/1628, 9

 
English | Nederlands

23/03/1628, 9

9 D'Espesses compareert met de heer Lopes en vraagt opnieuw toestemming voor het uitvoeren van de waren waartegen HHM gisteren bezwaar hebben gemaakt. Hij dient zijn verzoek tevens schriftelijk in.1
Nadat D'Espesses namens zijn koning verschillende proposities heeft gedaan over het lang geleden aangevraagde paspoort heeft hij eind vorige week de heer De Loppes laten komen. D'Espesses heeft HHM een door zijn koning ondertekende geloofsbrief gegeven. Hoewel verschillende machtige personen De Loppes voor vertrek een paspoort hebben beloofd, nadert nu reeds het eind van deze week. Gedeputeerde Van Neck [Eck] heeft Loppes verteld alles te doen om zich te ontheffen van het uitvoeren van het hem gisteren opgelegde bevel informatie te halen in Amsterdam over de daar aanwezige in D'Espesses' memories genoemde goederen. Veel tijd is verloren gegaan door een vergeefse woordenstrijd die de dienst van zijn koning kan benadelen. Het gevraagde paspoort moet eergisteren liever dan gisteren, gisteren liever dan vandaag en vandaag liever dan morgen worden verleend.
HHM antwoorden de terugkomst af te wachten van de twee afgevaardigden die zij gestuurd hebben om inlichtingen over enkele goederen in te winnen.

1 Het verzoek is geïnsereerd in S.G. 3187.