01/04/1628, 1

 
English | Nederlands

01/04/1628, 1

1 HHM bespreken de gisteren door Carleton genoemde punten. Carleton wil luitenant-kolonel Astley graag met de door hem naar Stade te zenden levensmiddelen meesturen. Vanwege zijn contacten daar met de gouverneur van Glückstadt zou hij kunnen adviseren over de beste manier om de vivres Stade binnen te krijgen.
HHM gaan hiermee niet akkoord omdat Astley in staatse dienst is en het schending van de neutraliteit zou lijken als hij hiervoor wordt ingezet.
HHM machtigen commissaris Hogenhoeck om zes van de door de secretaris van de koning van Denemarken meegebrachte blanco commissies hem afhandig te maken. Deze moet Hogenhoeck zo nodig verdelen onder de reeds op de Elbe varende of daarheen vertrekkende scheepskapiteins zodat zij hun dienst voortaan doen in naam van de koning van Denemarken. Zij moeten dan wel verzekeren daarvoor geen traktement van Z.M. te eisen en in betaling bij HHM te blijven.
HHM schrijven de gedeputeerden in Emden. Zij moeten de commandant aldaar aanzeggen dat het niet de bedoeling is de lichting van ruiters voor de koning van Groot-Brittannië binnen Emden te verhinderen als die niet uit de Republiek of uit de in de stad gelegen compagnieën afkomstig zijn. Binnen en buiten Emden gelegerd krijgsvolk uit de Republiek mag niet van kant wisselen en volk uit de Republiek niet uit het land worden gehaald conform het plakkaat van 21 maart, aangezien het land zelf een lichting doet. Ook is het niet de bedoeling Engelse schepen te verhinderen wanneer deze voor het transport van de gelichte ruiters worden gebruikt.