04/04/1628, 9

 
English | Nederlands

04/04/1628, 9

9 HHM lezen in een brief uit Soest [in Westfalen] dat de soldaten aldaar muiten en in een brief uit Lünen dat de vestingwerken in orde moeten worden gemaakt. Beide brieven zijn gericht aan overste Gent.
HHM geven de brieven tevens aan de RvS om die naast de gisteren overhandigde brieven aangaande de inlegering van de keizerlijken te onderzoeken.
Niettemin schrijven HHM ernstig aan de Kleefse raden zo spoedig mogelijk de muiterij in Soest te stillen door geld daarheen te sturen. Uit de bespreking met de heer Ahr en ontvanger Onckel concludeert men dat niet alleen het tegenwoordig in dienst zijnde maar nog meer volk onderhouden kan worden van de contributies. Daarnaast lopen zij een miljoen1 achter in betaling en is er van het betaalde geld een groot bedrag naar de ambtskamer gegaan. De Kleefse raden hebben dus wel geld om de muiterij te stillen. Als zij dit niet doen, dan worden zij naast de muiterij en de daaruit voortkomende problemen beschuldigd van het niet nakomen van de alliantie.
HHM schrijven tevens de in Soest commanderende kapitein over de moeite die men doet om daarheen geld te laten komen. Zij verzoeken hem zich ijverig in te zetten om de muiterij te doen ophouden.

1 Een muntsoort ontbreekt.