10/04/1628, 2

 
English | Nederlands

10/04/1628, 2

2 D'Espesses compareert en overhandigt een brief van zijn koning d.d. Parijs 31 maart. Z.M. heeft besloten D'Espesses te laten deelnemen aan de bespreking met de gezanten van HHM en gelast diens secretaris Boutard intussen de zaken in de Republiek waar te nemen. D'Espesses voegt hieraan toe dat aangezien Boutard is vertrokken, zijn andere secretaris Morisset zal waarnemen waarvoor binnenkort goedkeuring van Z.M. zal volgen.
Daarnaast zegt D'Espesses enkele memories te hebben ontvangen over de onderhandelingen van staatse ambassadeurs. Hij wil deze bespreken met enkele afgevaardigden van HHM.
Tevens verzoekt D'Espesses een besluit inzake de door hem en de heer Lopes gevraagde paspoorten voor de uitvoer van goederen. Ondanks zijn aanbeveling van Lopes doet D'Espesses geen afstand van de eerder door hemzelf verzochte partijen. Beide verzoeken zijn gedaan in dienst van zijn koning.
De president verklaart dat HHM D'Espesses graag zouden zien blijven. HHM vragen hem nu de Republiek te willen begunstigen.
Culenborch, Noortwyck en Brouwer zullen het verzochte gesprek met D'Espesses voeren.
Over de overige zaken stellen HHM een besluit uit.