22/05/1628, 1

 
English | Nederlands

22/05/1628, 1

1 Feit bericht dat Carlaton ondanks aandringen heeft geweigerd het door hem ingediende protest inzake Amboina [Ambon] in te trekken. Toen Feit krachtens de resolutie van HHM het contraprotest voorstelde, weigerde Carlaton dit aan te nemen. Wel is het stuk achtergelaten in diens logement. Carlaton vertelde over de discussies die hij met afgevaardigden van HHM over Amboina heeft gehad. Volgens hem heeft zijn koning de zaak Amboina weliswaar overgelaten aan HHM maar niet aan hen onderworpen.
Verder bericht Feit bij Carlaton te hebben aangedrongen op betaling van de door HHM aan Z.M. geleende 650.000 gld. en de vervallen rente daarover. Carlaton heeft verklaard zich dit aan te trekken en alle moeite te hebben gedaan de schuld af te lossen. Z.M. zal het geld zeker terugbetalen.
Volgens Feit heeft agent Carlaton het gisteren aan ambassadeur Carlaton overhandigde contraprotest vandaag teruggebracht naar zijn huis. Feit heeft het niet aangenomen, waarop agent Carlaton het in zijn huis heeft neergelegd.
HHM laten klerk Van der Burch het contraprotest aan agent Carlaton overhandigen. Indien deze het weigert aan te nemen, moet de klerk het in zijn huis neerleggen.