06/06/1628, 5

 
English | Nederlands

06/06/1628, 5

5 De afgevaardigden van de Admiraliteit te Rotterdam hebben te kennen gegeven dat de door de RvS en hun College gezamelijk te verzorgen volledige betaling voor de matrozen van de vier op de Waal gelegen schepen hun autoriteit zou schenden. Bovendien zou het hun personeel in een kwaad daglicht stellen. De betaling van de matrozen is immers nooit door anderen dan door afgevaardigden van het Admiraliteitscollege gedaan. Bovendien is het niet raadzaam de matrozen volledig te betalen. Zij zouden dan kunnen weigeren op de redoutes dienst te doen en het zou onbetaalde matrozen van andere schepen ontrieven.
De RvS verklaart hierop iemand te hebben afgevaardigd om samen met die van het Admiraliteitscollege de volledige betaling te doen, aangezien HHM hiertoe verschillende keren hebben besloten. Bovendien is de bezetting van de redoutes met matrozen altijd een gezamenlijk beleid van afgevaardigden van beide colleges geweest.
HHM geven de voor de betaling van de matrozen bestemde 28.000 gld. aan het Admiraliteitscollege. Daarmee moet zij hun tot en met zestien maanden betalen. Met het resterende geld en wat het College zelf kan opbrengen moeten zij de overige matrozen enigszins tevredenstellen. Een afgevaardigde van de RvS moet met de gedeputeerden van het Admiraliteitscollege de resoluties van de RvS en het door het College op 1 mei genomen besluit uitvoeren.