25/07/1628, 17

 
English | Nederlands

25/07/1628, 17

17 Op advies van de RvS en na bespreking met Z.Exc. geven HHM het volgende antwoord op de op 18 juli ingediende propositie van Pallen Roosencrans, ambtman van Wardingbergen, Glingen en Creucker.
1 Inzake het eerste punt waarderen HHM het dat de Deense koning hen conform de alliantie heeft ingelicht over de door enkele grote machthebbers betrachte moeite om hem tot vrede over te halen. Zij bedanken hem voor het informeren en verzoeken hem daarmee verder te gaan. Z.M. zal bij de besprekingen zeker ontdekken dat de onderhandelingen slechts dienen om hem van mening te doen veranderen en onenigheid onder de bondgenoten te veroorzaken, zoals in de propositie wordt gesteld. Z.M. moet daarom voorzichtig te werk gaan en geen akkoord sluiten dat schadelijk voor hem en zijn nazaten is. Door onzorgvuldige onderhandelingen zou hij zonder behoorlijke verdediging kunnen komen te staan. Als de koning HHM informeert over de voortgang van de onderhandelingen, zullen zij hem daarover adviseren.
Inzake het tweede punt hebben HHM Z.M. eerder in een afzonderlijk noodgeval enkele musketiers toegezegd. Sindsdien is de situatie echter zodanig veranderd, dat zij voor hun eigen verdediging nog tienduizend man extra hebben moeten aannemen. Z.M. zal hun weigering de musketiers te leveren dus wel accepteren.
Aangaande het derde punt verklaren HHM dat de koning van Groot-Brittannië de vier regimenten Engelsen tot één regiment heeft teruggebracht. Bovendien wil hij een grote groep soldaten naar de Elbe zenden, waarmee de plaatsen langs deze rivier afdoende zijn bemand. Ten slotte zou het merkwaardig zijn oude soldaten met nieuwe om te ruilen, daar de nieuwe op andere plaatsen evengoed kunnen dienen als de oude.
Inzake het vijfde punt moet Z.M. zich realiseren dat HHM al hun marine inzetten om Duinkerkers en andere vijandelijke schepen uit zee te houden. Naast de 35 schepen, vijf jachten, vijf fregatten en alle andere konvooischepen hebben zij nog tien oorlogsschepen uitgerust. Z.M. heeft meer baat bij de afleiding die deze schepen teweegbrengen, dan bij het sturen van vier schepen. HHM zullen dit echter nader bespreken, hoewel zij op zee zodanig worden aangevallen dat zij zelf wel hulp zouden kunnen gebruiken.
Inzake het zesde punt zullen HHM zoveel mogelijk zorgen dat de maandelijkse subsidie behoorlijk wordt betaald en aangewend voor het behoud van de plaatsen langs de Elbe.
Inzake het zevende punt zullen HHM helpen bij het laten verstrekken van bewijzen voor de betalingen en de bestemming van het geld. Bovendien helpen zij te bewerkstelligen dat het nog bij particulieren resterende geld wordt betaald.
Met het achtste punt zouden HHM graag instemmen, indien er hier geen groot gebrek aan buskruit zou zijn. Men heeft het buskruit zelf nodig, waardoor zij ook niet meer dan zestienduizend pond naar Glückstadt hebben kunnen sturen.
De vrije uitvoer van wapens hebben HHM al eerder geweigerd, aangezien zij meenden dat dit in het nadeel van de kooplieden zou zijn. Indien Z.M. zijn ministers echter rechtstreeks wapens zou laten kopen in de Republiek, waarmee het belang van de kooplieden niet in het geding zou zijn, dan zullen HHM instemmen met de vrije uitvoer daarvan.
HHM laten hun ambassadeurs bij de koning van Groot-Brittannië de goede bedoelingen van de Deense koning ondersteunen en bedanken hem voor het wederkerige aanbod in de propositie.

1 Het antwoord is geïnsereerd in S.G. 3187 en gedrukt in: Aitzema, S. & O. kwarto II, 656-658/folio I, 787-788.