13/11/1628, 1

 
English | Nederlands

13/11/1628, 1

1 Naar aanleiding van het rapport van Bruininxs aangaande de met Z.Exc. gehouden bespreking over het konvooieren van de in Enkhuizen gelegen schepen met haring voor Rouen schrijven HHM de Admiraliteitscolleges te Rotterdam , in Zeeland en in het Noorderkwartier . Deze moeten de in hun kwartieren gelegen schepen met voor Rouen bestemde haring voor de zekerheid laten begeleiden door zoveel mogelijk beschikbare konvooiers. De konvooischepen moet speciaal worden gelast goed onderling contact te houden wanneer zij elkaar op zee treffen en de schepen verdedigen tegen Fransen, Engelsen en alle anderen. Zij mogen niet toestaan dat de koopvaardijschepen worden gevisiteerd.
HHM machtigen Z.Exc. om de voor het kruisen bestemde eskaders van Rotterdam, Zeeland en het Noorderkwartier zich in de buurt van de zeegaten van hun kwartieren te laten ophouden, zodat zij de vertrekkende schepen met haring tot voorbij Cap de la Hève kunnen helpen begeleiden. Als dit is gebeurd, moeten de eskaders terugkeren naar hun gebied en mogen zij deze uitzondering niet herhalen.
Aangezien HHM hebben vernomen dat het eskader van vice-admiraal Lieffhebber op 25 nov. geen levensmiddelen meer zal hebben, gelasten zij de Admiraliteit te Rotterdam te regelen dat het land hierdoor geen schade ondervindt.