15/12/1628, 12

 
English | Nederlands

15/12/1628, 12

12 HHM behandelen de vier punten van het alliantietraktaat met de kroon van Frankrijk, ten eerste de instemming met het traktaat met de vijand, het tweede de uitleg van "vrienden en bondgenoten", ten derde van het gebruik van het contresecours en ten vierde geen bestand- of vredestraktaat te mogen sluiten met de koning van Spanje, zolang de koning van Frankrijk slag levert in Italië.
HHM mogen noch kunnen de koning in de alliantie het woord "instemming" laten gebruiken, want hiermee zou de soevereiniteit van het land worden geschaad. Om de redenen en bedenkingen die door de provincies naar voren zijn gebracht zullen HHM betreffende het tweede punt hun gezanten in Frankrijk een brief schrijven met daarin uitvoerig de door de provincies aangevoerde redenen. Zij moeten afzien van verdere besprekingen over een traktaat of deze indien reeds gestart, afbreken. Daarna moeten ze naar behoren afscheid nemen, als goede vrienden en naar tevredenheid van de koning, zonder hem te beledigen. Ze moeten officieus de oprechte bedoelingen en de genegenheid van deze staat verklaren, meedelen de vriendschappelijke betrekkingen met hem te willen bewaren en de handelsbetrekkingen met zijn onderdanen te willen voortzetten, met daarbij de toezegging de neutraliteit met de twee kronen gedurende hun twisten te zullen behouden.
De gezanten moeten hun vertrek als volgt onderbouwen. Tijdens de onderhandelingen met de koninklijke commissarissen in afwezigheid van de koning hebben zij op grond van wat zich verder nog aandiende aangaande Italië - zij vertrouwen erop dat de koning deze zaak ter hand zal nemen - zoveel belangrijke overwegingen meegekregen, dat zij HHM geschreven hebben om een nadere instructie. Deze hebben hun gelast terug te keren om daarover met meer zekerheid te kunnen overleggen en te besluiten. Dat kan niet snel omdat dit conform de staatsinrichting en de aard van de regering moet worden ingebracht in de afzonderlijke provincies. Hun landdagen zijn weinig frequent en duren lang. De koning moet om dit te bespoedigen maar contact opnemen met hun principalen. Zij moeten de dag van hun vertrek van het hof tijdig bekendmaken aan de gezanten van HHM in Engeland, die dan door HHM gelast zullen worden gelijktijdig terug te keren, dit om het wantrouwen en de jaloezie van Frankrijk ten aanzien van de kroon van Groot-Brittannië weg te nemen. Indien de gezanten oordelen dat het land op andere wijze beter gediend is, moeten zij HHM daarvan op de hoogte stellen.
De gezanten in Frankrijk mogen, ondanks hun terugroeping, hun vertrek uitstellen indien zij oordelen dat hun verblijf aldaar in het belang is van dit land. HHM laten dit ter beoordeling aan de gezanten, maar zij moeten HHM daarvan wel zo snel mogelijk op de hoogte brengen.