08/03/1629, 6

 
English | Nederlands

08/03/1629, 6

6 De gedeputeerden van Zeeland delen HHM mee dat zij bericht hebben gekregen van vice-admiraal Holaert dat het garnizoen van Hulst aanzienlijk versterkt is. Ook zijn in die stad achttien grote sloepen aangekomen die vijftig soldaten kunnen vervoeren.1 Er worden nog tien soortgelijke vaartuigen verwacht. De gedeputeerden vrezen dat de vijand een aanval op één van de eilanden van Walcheren plant. Een dergelijke invasie kan niet worden belet met de schepen die op dit moment op de Zeeuwse en Brabantse wateren patrouilleren. Er zijn te weinig schepen en de vaarwegen zijn te uitgestrekt om de vijand de doorgang te beletten.
De gedeputeerden van Zeeland vragen HHM om vóór de aanvang van de vergadering morgen twee afgevaardigden van de Admiraliteit te Rotterdam in 's- Gravenhage te ontbieden, om HHM te informeren of de Admiraliteit zolang de bedreiging duurt enkele schepen of jachten kan missen.
HHM zullen de Admiraliteit schrijven twee personen te sturen, in wier bijzijn vice-admiraal Holaert zal worden gehoord.

1 Een deel van de zin in S.G. 54 is onleesbaar door een beschadiging van het papier. Hier is de tekst van S.G. 3188 gevolgd.