10/04/1629, 14

 
English | Nederlands

10/04/1629, 14

14 Ontvangen is een schriftelijk antwoord van de Admiraliteit te Rotterdam d.d. 9 april op de missive van HHM d.d. 4 april aangaande de blokkade van de kust van Vlaanderen en het kruisen op de Noordzee. De Admiraliteit laat weten dat zij er niet in slaagt de beloofde subsidies te krijgen. Het gaat in het bijzonder om het geld dat de heren van Holland beloofd hebben voor de betaling van de soldij en het kostgeld, vervallen sinds okt. 1628 tot deze lopende maand. De gedeputeerden van de Admiraliteit doen tevens hun beklag over de manier waarop raadpensionaris Duyck hen behandeld heeft. Zij verzekeren HHM dat zij er niet in zullen slagen alle schepen voor de blokkade en het kruisen in zee te brengen als Holland de achterstallige soldij- en kostgelden niet betaalt. De Admiraliteit vraagt om de gedeputeerden van Holland te vermanen te helpen de betaling te regelen. Raadpensionaris Duyck moet zich er tevens in de toekomst van onthouden de gecommitteerden van de Admiraliteit zo onbeleefd te antwoorden.
De vergadering besluit de Admiraliteit te schrijven de schepen voor de blokkade en het kruisen uit te rusten en uit te laten varen, aangezien zij van de Staten van Holland zoveel geld krijgt als zij zelf als kosten aangegeven heeft. Ondertussen moet de Admiraliteit zich wenden tot de provincie Holland en de andere provincies waarop haar schepen gerepartieerd zijn of die hun quote in het tweede miljoen nog niet volledig betaald hebben.
Tevens schrijven HHM dat zij de klachten over raadpensionaris Duijck zeer ongepast vinden. Hij veegde de gedeputeerden alleen de mantel uit over de zeer slordige begroting van de uitrusting van de schepen. Zij hebben zelf deze begroting opgesteld en later aan de Gecommitteerde Raden van Holland meegedeeld dat deze niet volstond om de schepen te laten uitvaren. De vergadering vermaant de gedeputeerden haar leden in de toekomst niet meer zo onheus te behandelen en dergelijke klachten voor zich te houden.