23/05/1629, 9

 
English | Nederlands

23/05/1629, 9

9 Gomer Spranger en Hendrick van Ringen geven op verzoek van HHM een toelichting op hun vertaling van een missive vanuit het Russisch van de grootvorst van Moskovië d.d. 26 februari. Onder meer schenkt de grootvorst HHM drieduizend poed salpeter, omgerekend naar Nederlandse maten honderdduizend pond. Tevens wordt de vertaling van een andere missive van de grootvorst ingediend d.d. 28 feb., waarin hij schrijft dat hij tienduizend goede musketlopen nodig heeft, waarvan Hendrik van Ringen in Moskou de maten en het kaliber heeft ontvangen. De grootvorst verzoekt deze lopen en kogels aanstaande zomer in Archangel te leveren. Is dat niet mogelijk, dan mogen deze goederen in het voorjaar van 1630 alsnog geleverd worden. De grootvorst stelt voor deze te betalen met sabels, ruwe zijde en andere koopwaar of met contant geld. Hij biedt zijn vriendschap aan en stelt de grondstoffen van zijn rijk HHM ter beschikking.
Spranger stelt voor één of meer oorlogsschepen naar Archangel te sturen om de geschonken salpeter op te halen en tevens om de grootvorst te feliciteren met zijn zoon en troonopvolger Alexe Michailowits, aan wie de keizerin op 20 maart het leven schonk. Ook dienen zij de patriarch te feliciteren. Ten derde stelt Spranger voor een ambassade daarheen te sturen om een alliantie te sluiten en de goede verstandhouding tussen beide staten te bevestigen.
HHM schrijven de Admiraliteit te Amsterdam dat zij het schip dienend tot konvooi van de schepen die naar Archangel varen opdracht moeten geven de salpeter hierheen te brengen. Indien er geen oorlogsschip die richting uitgaat, mogen zij met een schipper die daarheen gaat onderhandelen om de salpeter over te brengen. De vergadering zal de grootvorst bedanken voor de bewezen gunsten en zullen hem in ruil tweeduizend goede musketlopen schenken. De Gecommitteerde Raden van Holland beloven hiervoor zo snel mogelijk te zorgen, conform de gegevens over de kogels die Van Ringen in Moskou gekregen heeft en na de hier gebruikelijke proefneming. De levering van de overige achtduizend musketlopen wordt overgelaten aan Elias Trip en de genoemde Spranger. De grootvorst en de patriarch zullen in een missive gefeliciteerd worden met de geboorte van de prins. Het sturen van een ambassade wordt vooralsnog in beraad gehouden.