01/06/1629, 3

 
English | Nederlands

01/06/1629, 3

3 HHM lezen het rekest van de Engelse scheepskapitein James Benning, die op dit moment in Rotterdam vastgehouden wordt door schipper Cornelis Pietersz. uit Alkmaar. Pietersz. wil Benning voor de Admiraliteit te Rotterdam terecht laten staan omdat deze in nov. 1628 diens schip, geladen met masten en teer, met de hulp van nog twee andere Schotse schepen gekaapt en vervolgens te Leith opgebracht heeft. Daar werd het door een rechter geconfisqueerd omdat het tijdens de oorlog tussen de koning van Groot-Brittanniƫ en die van Frankrijk op weg was naar Bayonne.
HHM geven het schip van de suppliant vrij en ordonneren de Admiraliteit zich niet met deze zaak in te laten.
Van de Rotterdamse Admiraliteit is een schrijven d.d. Rotterdam 31 mei ontvangen over het rekest van Pietersz. die Benning voor de rechter wil brengen om zijn schip en goederen terug te krijgen.
HHM kunnen in de Republiek niet op deze zaak ingaan, maar zijn desgewenst bereid Pietersz. een voorschrijven te verlenen aan Joachimi om zijn zaak in Engeland te bepleiten. HHM willen hem tevens voorschrijven verlenen aan de Raad van Edinburgh om zijn zaak te opnieuw te bezien en hem recht te laten geschieden. Anders zal men zich op andere middelen moeten beraden.