13/06/1629, 13

 
English | Nederlands

13/06/1629, 13

13 Resident Schultetus compareert en dient namens de koning van Denemarken eerst mondeling en naderhand schriftelijk, een door hem ondertekende en op 11 juni gedateerde propositie in. 1
Hoewel toenmalig president Beaumont de inhoud van de resolutie van HHM op de brief van de koning d.d. 24 maart en het op 7 mei door Schultetus ingediende memoriaal reeds op pinksterdag mondeling aan de resident heeft meegedeeld, heeft deze dit nog niet gerapporteerd aan de koning om hem niet te ontstemmen. Hij wilde precieze informatie afwachten over hoeveel geld overgemaakt zou worden voor het onderhoud van Glückstadt. Van Paul de Wilm heeft de resident vernomen dat deze onlangs een wissel van 32.000 rijksdaalder en kort daarop nog één van 11.500 rijksdaalder heeft overgemaakt aan de koninklijke commissarissen in Hamburg. Het verzoek om twee maanden subsidie herhaalt hij, in het bijzonder omdat de koning hem dit heeft gevraagd en opgedragen in een schrijven d.d. Kopenhagen 17 mei. Schultetus wil duidelijk maken dat de onderhandelingen te Lübeck niet in hun eindfase zitten, zoals hier te lande gezegd wordt. De voorwaarden over en weer worden niet door keizerlijke gezanten, maar goedmenende particulieren ter sprake gebracht. De koning is eerder geneigd tot voortzetting van de oorlogsvoorbereidingen en heeft generaal Morgan al het bevel gegeven zich naar de Eider te verplaatsen en behoedzaam voorbereidingen te treffen, terwijl hijzelf van plan is vanaf de Oostzee tegen Jutland te strijden. Hij wil zijn hoop niet vestigen op een onzekere vrede. Uit het voorgaande blijkt duidelijk de wil van de koning om de oorlog voort te zetten. Met het geld dat al naar Hamburg gestuurd werd voor het onderhoud en het tevreden stellen van de officieren van Glückstadt, kan die stad behouden worden. Met zijn verzoek vraagt de koning niets uitzonderlijks, maar blijft hij binnen de bepalingen van de alliantie. Binnenkort wil de resident naar de koning afreizen omwille van enkele belangrijke zaken en kwesties die het algemeen belang aangaan, nadat hij de belegeringswerken van 's- Hertogenbosch is gaan bekijken.
HHM laten de voormalige ontvanger-generaal Doublet een staat opmaken van hetgeen zij de Deense koning aan subsidie schuldig zijn en van de reeds verrichte betalingen. HHM willen weten of zonder te bekorten op de steun voor het garnizoen in Glückstadt en het herstel van de fortificaties aldaar, de gevraagde twee maanden subsidie - door de koning elders in zijn rijk te besteden - kunnen worden betaald.

1 De in het Duits gestelde propositie is geïnsereerd in S.G. 3188.