09/07/1629, 1

 
English | Nederlands

09/07/1629, 1

1 1 Geresumeerd is ten overstaan van de RvS het punt uit de propositie van De Bie en Olphert Barentsz. d.d. 5 juli, aangaande de rekruten van de Franse en Engelse compagnieën in het leger voor 's- Hertogenbosch. De vergadering besluit dat deze werving, eenmalig en zonder als precedent te gelden, zal gebeuren voor rekening van het land.
Men merkt op dat de lichting van Engelsen moet gebeuren door een commissaris, die bovendien nog moet instaan voor het onderhoud van deze soldaten, en dat de kostprijs bijgevolg hoog zal oplopen, tot meer dan 6 gld. per hoofd. In feite zou men dus op dezelfde manier moeten werven als bij de Fransen gebeurt.
De vergadering laat een beslissing over de wijze van de werving over aan het oordeel van Z.Exc. en de gedeputeerden te velde, mits een bepaalde termijn wordt gesteld waarbinnen de rekruten gestuurd moeten worden en bij hun aankomst te lande bekendgemaakt worden bij de plaatselijke magistraat. De onkosten worden gedekt door de legerlasten en terugbetaald door de provincies waarop de compagnieën die de rekruten ontvangen, gerepartieerd zijn.

1 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54.