25/07/1629, 1

 
English | Nederlands

25/07/1629, 1

1 Gelezen zijn de missives van de gedeputeerden te velde d.d. 23 juli, twee brieven van het Hof van Gelre d.d. 13 juli o.s. en een missive van de Gedeputeerde Staten van Utrecht d.d. 14 juli o.s., die alle melden dat de vijand de IJssel is overgestoken en zich aan de rand van de Veluwe verschanst.
HHM besluiten daartegen moedig en met kracht op te treden. De RvS wordt gemachtigd met de overheden van 's- Gravenhage te onderhandelen om hun garnizoenhouders over Utrecht naar Arnhem te laten vertrekken en de troepen van Morgan naar Utrecht te sturen om bewapend en uitgerust te worden. De Staten van Holland wordt verzocht geld ter beschikking te stellen voor het opmarcheren van deze soldaten. De Staten van Utrecht wordt bij monde van de RvS verzocht voor de nodige wapens en uitrusting te zorgen, opdat de troepen zonder vertraging naar Arnhem kunnen optrekken. Alle uitgaven mogen beide Statenvergaderingen aftrekken vann hun ordinaris en extraordinaris consenten. HHM schrijven de stadsbesturen van Gorinchem en Dordrecht respectievelijk één en twee burgercompagnieën gereed te houden om tegen drie compagnieën in omliggende garnizoenen verwisseld te worden op aanwijzen van de RvS. De vrijgekomen garnizoenssoldaten zullen dan eveneens naar Arnhem gestuurd worden. Aelbertus Coenradi wordt verder met geloofsbrieven naar de burgemeesters en regeerders van Amsterdam gezonden met het verzoek om vijf- à zeshonderd man ook daarheen te laten trekken. Verder moet de genoemde Coenraedis de Kamer Amsterdam van de WIC vragen samen met de Kamers Dordrecht en Delft , die door HHM zelf worden aangeschreven, duizend voor de WIC gelichte soldaten ter beschikking van HHM te stellen en naar het rendez-vous te sturen. De Compagnie zal hiervoor in alle redelijkheid vergoed worden. HHM zullen Z.Exc. op de hoogte brengen van al deze maatregelen en zullen hem verzoeken kolonel Weerdenburch aan te stellen als commandant van de troepen van de WIC.
Lochteren en Tercuyle, respectievelijk uit Gelderland en Overijssel, dringen erop aan de steden aan de IJssel, en in het bijzonder het retranchement tussen Zwolle en die rivier, van voldoende soldaten te voorzien. HHM zullen dit aan Z.Exc. schrijven.