04/08/1629, 13

 
English | Nederlands

04/08/1629, 13

13 Nobel, teruggekeerd uit het leger voor 's- Hertogenbosch, verzoekt, ondersteund door een missive van de gedeputeerden te velde d.d. 2 aug., om het leger snel van geld te voorzien ter betaling van de benodigdheden.
Dit verzoek, alsmede dat van de gedeputeerden in Arnhem en de Gedeputeerde Staten van Utrecht , wordt in het bijzijn van de RvS besproken. Door de RvS wordt naar voren gebracht dat voor de legerlasten een nieuwe petitie moet worden gedaan. De provincies die in staat zijn te betalen zou om een voorschot gevraagd moeten worden.
De RvS moet de provincies per brief en door middel van bezending aansporen hun quoten in de 500.000 gld. voor de legerlasten en de 600.000 gld. voor de nieuwste lichting waarom is verzocht, prompt op te brengen. Daarnaast moeten ze collegialiter naar de vergadering van de Staten van Holland gaan om de huidige noodsituatie en het geldgebrek toe te lichten, en om de Staten over te halen tot het verschaffen van een aanzienlijk bedrag voor het leger bij 's-Hertogenbosch en andere noodzakelijke uitgaven.