08/08/1629, 15

 
English | Nederlands

08/08/1629, 15

15 HHM lezen het advies van de gedelegeerde rechters van de Admiraliteit te Rotterdam d.d. 2 aug. op het [op 25 april] ingediende rekest van mr. Cornelis Splinter, secretaris van deze Admiraliteit, inzake zijn geschil met ontvanger Jan van IJck. De gedelegeerde rechters ontraden HHM de zaak over te dragen, maar omdat processen wegens smaad zich kunnen voortslepen adviseren zij HHM beide partijen over te halen hun zaak voor te leggen aan een onafhankelijk college dat op korte termijn uitspraak moet doen. Indien zij dat niet willen, kunnen HHM de magistraat en het gerecht van Rotterdam schriftelijk aanbevelen een verkort, extra-judicieel rechtsgeding te voeren.
De gedelegeerde rechters adviseren tegen Splinters verzoek in het indertijd door de Admiraliteit genomen en vervolgens door hen ongeldig verklaarde besluit, voor hem te handhaven. De secretaris heeft meermaals aangevoerd - en de rechters hebben dat ook vastgesteld - dat hij verschillende extraordinaris opdrachten heeft uitgevoerd betreffende de restcedels en andere zaken. Voor de vergoeding van deze diensten zegt Splinter 1.150 gld. te hebben gehouden. De gedelegeerde rechters hebben hem d.d. 2 april 1627 een akte verleend die hem in staat stelde zijn ordinaris emolumenten - die hij zegt niet ontvangen te hebben - en zijn extraordinaris salaris te verkrijgen. HHM zouden Splinter een redelijke vergoeding kunnen toekennen als hij een declaratie met de nodige bewijsstukken overhandigt.
Mede gezien een missive van het stadsbestuur van Rotterdam d.d. 2 aug. wordt op het eerste punt besloten de burgemeesters en het gerecht van Rotterdam te verzoeken de kwestie via submissie af te handelen. Lukt dat niet, dan zullen zij partijen hun recht via justitie laten halen. HHM gaan niet in op het tweede verzoek, maar laten de zaak op zijn beloop.