05/12/1629, 2

 
English | Nederlands

05/12/1629, 2

2 Ter vergadering verschenen is de RvS . In aanwezigheid van Z.Exc. beantwoordt de RvS de vraag over de reductie van de vijftig compagnieën. De reductie van deze in 1628 gelichte compagnieën is volgens een eerdere resolutie van HHM aan alle provincies bekendgemaakt door de RvS en is ook door deze provincies uitgevoerd met uitzondering van Holland .
De gedeputeerden van Holland verklaren daarop dat zij door hun principalen gelast waren de compagnieën niet te reduceren maar af te danken.
Na beraad en advisering door Z.Exc. en de RvS besluiten HHM Culenborch, Manmaecker, Tienhoven, Eysinga, Haersolte, Schaffer en van de RvS Raedtsfelt en Jensma op te dragen naar de Staten van Holland, die tegenwoordig staatsgewijze vergaderen, te gaan. Ze moeten aldaar wijzen op het kleine aantal compagnieën te voet dat men kan gebruiken als het afdanken doorgaat, waarbij de grenssteden noodzakelijkerwijs bezet blijven volgens de door Z.Exc. daarover ingeleverde lijst, en erop aandringen dat Holland zich wat betreft de reductie voegt naar de andere zes provincies.