18/12/1629, 24

 
English | Nederlands

18/12/1629, 24

24 Ter vergadering verschenen zijn Sommelsdyck en thesaurier-generaal Van Goch. Zij berichten over het overleg met Burlamachi betreffende het restant van de 181.000 gld.
HHM verzoeken beide heren dit op schrift te stellen en het advies van de RvS in te winnen, waarna HHM hun mening zullen geven.
Ten tweede melden Sommelsdyck en Van Goch dat de RvS de resolutie van HHM d.d. 15 dec. betreffende het zuiveren van het platteland van afgedankte Duitse, Engelse en Schotse soldaten met Z.Exc. heeft besproken. Z.Exc. vindt het zeer gevaarlijk de Duitse soldaten bij elkaar te brengen in Deventer om vervolgens buiten de Republiek te worden gebracht. Hij vreest ook dat vele Engelse en Schotse soldaten van de oude compagnieën zich bij de afgedankte soldaten zullen voegen om samen over zee vervoerd te worden. Wellicht kunnen nog meer ongelegenheden ontstaan. Z.Exc. en de RvS adviseren dan ook de kapiteins die in dienst zijn van HHM, te gelasten naar hun compagnieën te gaan, het gerucht te verspreiden dat een algemene monstering zal plaatshebben ter vermindering van het aantal kapiteins van de genoemde Engelsen en Schotten, en de kolonels Morgan en Heijes op te dragen een van hun officieren naar Rotterdam te laten gaan om toezicht te houden op de resterende afgedankte Engelsen en Schotten.
HHM besluiten dat de RvS na overleg met Z.Exc. de meest geschikte middelen moet gebruiken om de afgedankte Engelsen en Schotten naar hun vaderland te brengen op kosten van de Generaliteit.