29/12/1629, 1

 
English | Nederlands

29/12/1629, 1

1 Culenborch en de andere gedeputeerden van HHM hebben overeenkomstig de secrete resolutie van HHM d.d. 26 dec. overleg gevoerd met ambassadeur De Beaugij. Hij heeft hun de volgende punten medegedeeld.
1 De voornaamste artikelen voor de vernieuwing van het verbond waarover De Baugy gemachtigd is met HHM te onderhandelen en te beslissen:
I De Franse koning geeft HHM 1 miljoen pond per jaar zolang ze in oorlog zijn met Spanje, op voorwaarde van tegensteun zoals in de eerdere verdragen is vastgelegd en op voorwaarde dat HHM geen vrede of wapenstilstand mogen sluiten zonder toestemming van de Franse koning.
II Als de koning besluit om, in plaats van de steun van 1 miljoen pond, overeenkomstig het voorstel van HHM openlijk met Spanje te breken (het besluit daartoe zal de koning HHM zes weken na de vernieuwing en ondertekening van het verbond meedelen), zal de koning een machtig leger gereedmaken om op zijn kosten de Zuidelijke Nederlanden aan te vallen. Dit kost de Franse koning veel geld en is van groot voordeel voor HHM. Tegelijkertijd zullen HHM het leger van de koning versterken met tienduizend infanteristen en vijftienhonderd ruiters en zullen zij op eigen kosten een grote aanval doen op een afgesproken plaats met dertigduizend infanteristen en vierduizend ruiters.
III Als de breuk tussen Frankrijk en Spanje heeft plaatsgevonden zal de koning nooit tot vrede of een wapenstilstand met Spanje besluiten tegelijk met vrede of een wapenstilstand met de Staten-Generaal. Als dit niet lukt en HHM hebben goede overwegingen om de oorlog voort te zetten, geeft de koning een grotere subsidie dan die van 1 miljoen en gaat daarmee door zolang de oorlog duurt, overeenkomstig het traktaat van Compiègne.
IV Wat betreft de andere artikelen die in de vroegere traktaten zijn opgenomen: zij zullen door de koning met de ambassadeurs die door HHM naar Frankrijk gestuurd zullen worden, worden aangepast om het verdrag plechtig goed te keuren, en wel met meer eensluidendheid dan bij de oude contracten.
HHM besluiten dat hun afgevaardigden De Baugy het volgende zullen verklaren.
Inzake het verbond tussen Frankrijk en de Republiek is het eerst nodig elkaar goed en in het bijzonder te begrijpen alvorens een besluit te nemen.
Als de koning van Frankrijk breekt met de koning van Spanje en met een groot leger van veertigduizend man Artois en Henegouwen binnentrekt, zullen HHM met de soldaten die zij in dienst hebben, te velde trekken en de Spaanse koning krachtig aanvallen.
Totdat de Franse koning in openlijke oorlog is met de koning van Spanje en een leger naar Artois stuurt, staat het HHM vrij een wapenstilstand met de Spaanse koning te sluiten.
Als de Franse koning en HHM ooit in oorlog raken, kan hij vrede met Spanje sluiten als deze vrede ook HHM omvat of als met HHM een wapenstilstand gesloten wordt. Als HHM de vrede of de wapenstilstand niet kunnen accepteren, is de Franse koning verplicht 2 miljoen per jaar te geven zolang HHM in oorlog zijn. Deze 2 miljoen moet hun in verband met grotere zekerheid gestuurd worden te Venetië of te Londen. Hierover kan later beslist worden.
Over het gebruik van de legers, de kosten en andere zaken, kan later, als men bijna te velde gaat trekken, onderhandeld worden.

1 Deze in het Frans gestelde punten zijn door een klerk ingeschreven in S.G. 3906. Ze zijn ook in een Nederlandse vertaling gedrukt: Aitzema, S. & O. kwarto III, 82-84/folio I, 976-977.