12/01/1630, 3

 
English | Nederlands

12/01/1630, 3

3 HHM lezen ook het advies van de RvS d.d. 7 jan over het verzoek van agent Van der Veken aan HHM d.d. 5 jan. om een akte van neutraliteit voor de stad Düsseldorf. Daarnaast is de brief op persoonlijke titel van graaf Henrick van den Bergh gelezen, die dient als bewijs dat de Infanta in deze neutralteit zou toestemmen indien HHM ermee akkoord gaan en die tevens enkele voorwaarden bevat waarop de neutraliteit verzocht wordt. Door de RvS is met Z.Exc. overlegd, conform de apostille van HHM.
Het verzoek stuit niet op bezwaren. De stad Düsseldorf heeft zich telkens neutraal gehouden. De akte zou ook mogen gelden voor het gevolg van de hertog van Palts-Neuburg. Wel achten HHM het bezwaarlijk de neutraliteit voor de lijfwacht van de hertog te laten gelden, zolang deze nog zo sterk (met zestig à zeventig paarden en vijfhonderd man voetvolk) in Düsseldorf aanwezig is. De lijfwacht zou niet groter mogen zijn dan tweehonderd à driehonderd man die uitsluitend een eed aan de hertog hebben afgelegd, die zich in alles neutraal zullen houden en zich slechts tot taak stellen Düsseldorf te behouden. Om hem niet te beledigen meent de RvS bovendien dat de keurvorst van Brandenburg dit verzoek om neutraliteit ook zou moeten goedkeuren.
HHM stemmen in met het advies. Wel zal door Noortwijck nader met Z.Exc. gesproken worden of men het verzoek aan de keurvorst van Brandenburg niet achterwege zou kunnen laten en zonder meer zou kunnen toestemmen in het verzoek om neutraliteit.