27/02/1630, 13

 
English | Nederlands

27/02/1630, 13

13 Huissen, gecommitteerde raad ter Admiraliteit in Zeeland, deelt HHM ter vergadering mee dat de Admiraliteit van ontvanger-generaal Doublet een assignatie zou hebben gekregen van 40.000 gld. op de quote in het tweede miljoen waarom de provincie Utrecht is verzocht ter ondersteuning van de oorlog te water. Hij had, toen hij bij gelegenheid in Utrecht was, de Gedeputeerde Staten van Utrecht om betaling van de genoemde assignatie gevraagd, maar ze hadden zich geëxcuseerd, ten eerste vanwege de invasie van de vijand op de Veluwe verleden zomer, ten tweede omdat het consent van het genoemde tweede miljoen door de Staten was voorbehouden aan de voortgang van de assurantiekamer. Zij konden zich daarvan niet ontheffen, zonder daartoe nadere last van hun principalen te hebben.
Huyssen verzoekt HHM nader te reguleren dat de Admiraliteit in Zeeland de genoemde assignatie betaald krijgt, omdat het gezien de huidige sombere situatie van dit College, niet mogelijk zal zijn de hun opgelegde equipage ter zee te effectueren.
HHM zullen afzien van een brief aan de Staten van Utrecht waartoe gisteren is besloten. De gedeputeerden van Utrecht wordt verzocht de mening van HHM met brieven te ondersteunen en te bevorderen dat deze zaak bij de aanstaande vergadering en op de Landdag van de Staten van Utrecht wordt uiteengezet en tot een goed einde wordt gebracht. Mocht dit onverhoopt toch op problemen stuiten, dan zullen HHM zich er nader voor inspannen.