14/03/1630, 3

 
English | Nederlands

14/03/1630, 3

3 Overste Ferents verschijnt ter vergadering. Uit kracht van zijn door graaf Willem van Nassau te Duisburg op 10 maart geschreven geloofsbrief doet hij de propositie1 betreffende de weinig rooskleurige situatie van de in [ Gulik en Kleef] ingekwartierde troepen. Hij verzoekt HHM hierover spoedig te beslissen.
Ten eerste wil hij weten hoe te handelen (aangezien er berichten zijn over het samengaan van keizerlijke en Spaanse troepen met die van de Katholieke Liga) indien de Liga met sterke troepen zou naderen. Ten tweede dringt hij aan op betaling van de lang beloofde maand gage door HHM. Indien HHM zouden willen dat de troepen langer blijven, zouden ze ten derde dienen te besluiten dat Duisburg - hun enige toevluchtsoord wanneer ze zich moeten terugtrekken - van levensmiddelen en munitie wordt voorzien, terwijl de reeds met grote moeite goed aangevangen werken worden afgemaakt.
Indien ten vierde HHM de compagnieën weer tot tweehonderd koppen zouden willen versterken, dienen ze zich uit te spreken over de financiering van de rekruten en het dagelijks onderhouden van de aangenomen soldaten.

1 Geïnsereerd in S.G. 3189 en gedrukt: Aitzema, S. & O. kwarto III, 226/folio I, 1039.