11/04/1630, 19

 
English | Nederlands

11/04/1630, 19

19 Ontvangen is een brief van de Admiraliteit in Zeeland d.d. 6 april met een antwoord op de verschillende brieven van HHM waaronder een van 19 maart, aangaande het opstellen van de rekening van hetgene de VOC verschuldigd is over het middel van konvooien van de in Zeeland uit Oost-Indiƫ aangekomen goederen.
Ten eerste laat de Admiraliteit weten dat deze rekening wordt gemaakt. Ten tweede dat het schip de Sint Nicolaes van kapitein Nicolaes Hartman door de daarop dienende bemanning op zee is overmeesterd en te Vlissingen is ingebracht. De Admiraliteit stuurt daarover enige informatie toe. Ten derde wordt gemeld naar aanleiding van de brief van HHM van 27 maart over het verbieden van de uitvoer van kabel en harpuis naar Calais en omliggende plaatsen, dat het schijfgaren alsmede al het geslagen want naar de genoemde plaatsen voor korte tijd verboden mag worden.
Omdat het eerste punt slechts bestaat uit berichten menen HHM dat hierop geen resolutie wordt vereist. Op het tweede punt besluiten HHM nogmaals aan de Admiraliteit te schrijven met de voormalige kapitein of in zijn afwezigheid iemand van het volk dat met hem gevaren heeft, de situatie van het schip nader te onderzoeken, na te gaan of dit schip gedeeltelijk tot roven en gedeeltelijk tot handel uitgerust is geweest en verder of er geen brieven bestaan waaruit het eigendom der lading kan blijken. Verder moet alles worden gedaan wat deze zaak kan dienen. Het derde punt wordt in beraad gehouden, totdat de adviezen van de andere Admiraliteiten waaraan is geschreven, zijn ontvangen.