13/05/1630, 11

 
English | Nederlands

13/05/1630, 11

11 Conform de resolutie van 11 mei horen HHM het rapport van hun gedeputeerden. Zij hebben met Z.Exc. overlegd over het rapport van Essen en Van der Dusse die uit Friesland zijn teruggekeerd. Deze heren hebben gedurende hun verblijf te Leeuwarden bemerkt dat het opschorten en vertragen van de aanvaarding en betaling van de repartitie van oude schulden van de Admiraliteit en het aanzuiveren van de consenten te water, alsmede het voldoen van de quote in de verzochte 500.000 pond in plaats van legerlasten anno 1628, voor het merendeel terug te voeren zijn op de twisten tussen de leden van de provincie Friesland over het vinden van de middelen ter betaling en de uiteindelijke betaling zelf.
HHM besluiten de Staten van Friesland ernstig te zullen aanschrijven op 15 mei o.s. op de Landdag al het mogelijke te doen om kort na het uiteengaan van de vergadering hun gecommitteerden hierheen te zenden om verslag uit te brengen van hun pogingen een oplossing voor hun geschillen te vinden. Daarna dienen de juiste middelen te worden verschaft waaruit de genoemde oude schulden alsmede hun quoten in de 500.000 pond moeten worden afgelost en de consenten te water kunnen worden aangezuiverd tot financiƫle steun aan deze staat.
Ondertussen zullen HHM de gedeputeerden uit deze vergadering het beraad dat inmiddels een aanvang heeft genomen over het heffen van de lopende middelen in de provincie Friesland, laten resumeren.