23/07/1626

 
English | Nederlands

23 - 07 - 1626

Presentielijst:

Resoluties:

1 Op attestatie van schout en richter van 's- Grevelduin-Capelle in de Langstraat mogen Jan Dirxen van Nederveen, Adriaen Wouterssen en Pieter Jacobs elk twee paarden en Dirck Adriaen Quirynssen één paard halen tegen Bosch' licent en onder waarborg dat zij niet naar elders worden vervoerd.

2 De RvS moet adviseren over het verzoek van de ingezetenen van Maasland onder de Meierij van 's-Hertogenbosch om een uitspraak van HHM over bepaalde punten.

3 De gisteren gestaakte besluitvorming over het verzoek van de koning van Denemarken is hervat. HHM zullen de 30.000 rijksdaalder in Constantinopel [Istanbul] laten uitbetalen ten behoeve van de prins van Transsylvanië. Teneinde de door de alliantie beloofde subsidies te kunnen opbrengen en gezien het uitblijven van het Venetiaanse secours, is besloten dat de RvS bij propositie de provincies zal vragen gedurende een half jaar hun quote in het aan de Deense koning beloofde subsidie van 50.000 gld. per maand af te dragen. De RvS zal de propositie in elk geval onderbouwen door te stellen dat de provincies door de ratificatie [van de alliantie] zich schuldplichtig hebben gemaakt.

4 Met de RvS is beraadslaagd over de huidige toestand van Emden. Het is van groot belang dat de stad voor deze staat behouden blijft. Er worden verschillende voorstellen gedaan voor brieven en bezending.
Uiteindelijk wordt geconcludeerd eerst aan de magistraat en de Veertigraad van Emden te schrijven omzichtig te werk te gaan in het akkoord dat zij van plan zijn te sluiten met de graaf van Oost-Friesland. Voorts zullen enkele gecommitteerden de zaak, inclusief overwegingen, voorleggen aan Z.Exc. en met hem en de gedeputeerden te velde bespreken wat het best gedaan kan worden om Emden te behouden. Nadat zij van deze bespreking verslag hebben gedaan, zal een passende beslissing worden genomen. Bicker en Ter Cuijlen zijn gecommitteerd en zullen worden aangevuld met een door de RvS te nomineren persoon.

5 De RvS is ingelicht over het weghalen van officieren en edelen door de vijand uit het Land van Maas en Waal en het graafschap Zutphen. De RvS heeft bericht dat opdracht is gegeven bij wijze van retorsie vijftien van de aanzienlijksten uit Brabant en enkelen uit het kwartier van Roermond en het ambt Lingen te halen.
HHM laten het hierbij.

6 De RvS is ook meegedeeld dat de vijand van Borculo, Lichtenvoorde en Bronkhorst heeft geëist dat zij verlenging van de neutraliteit voor Weert moeten zien te verkrijgen omdat anders ook deze plaatsen de neutraliteit zal worden opgezegd. De RvS heeft bericht dat die van Weert eerst is gelast de voortzetting van de neutraliteit voor Steenbergen te verwerven. Zodra Steenbergen tegenover Oosterweel is gesteld, zal Weert kunnen worden gesteld tegenover Woudrichem.
Er valt geen nadere resolutie.

7 Kapitein Dorp stuurt een lijst van de schepen die zich nu op de kust van Vlaanderen bevinden.
Er valt geen resolutie.

8 Herman Hendrixen Block, hoofdreder van kapitein Minne Lievens, verzoekt, ondersteund met voorschrijven van de Amsterdamse Admiraliteit , restitutie van zijn geschut en goederen die op het eiland Saint-Martin-de-Ré door krijgsvolk van de Franse koning in beslag zijn genomen.
Het verzoek zal worden doorgestuurd naar Languerack die moet bezien wat hij voor Block kan uitrichten.

9 De RvS adviseert d.d. 21 juli over het hem op 17 juli ter hand gestelde schrijven van de magistraat van Dortmund inzake de ontsnapte soldaat Jan Waltrop.
Conform het advies besluiten HHM graaf Willem van Nassau, commandant van het garnizoen van Emmerik, op te dragen Waltrop weer te vangen en te berechten of anders ervoor te zorgen dat Dortmund geen last meer ondervindt van deze of een andere soldaat uit het garnizoen.
De bode van Dortmund is 5 gld. reisgeld toegekend.

10 HHM besluiten conform het op 10 juli geopenbaarde advies van de Amsterdamse Admiraliteit dat Hendrick Schrevels wordt aangesteld als fiscaal en commissaris op de schepen die aan de Engelse vloot zullen worden toegevoegd tegen 40 gld. per maand en voorzien van een nog uit te vaardigen commissie en instructie.

11 Het verzoek van Cornelis Jacobs van der Dussen aangesteld te worden als generaal van de konvooien en licenten over de Maas en de Waal is afgewezen aangezien de plaats niet vacant is.

12 Naar aanleiding van het verzoek van Jan Claessen Engelen om in elk geval gelijk Jan van Wel te worden toegevoegd aan de andere generaals van de Munt, zullen de retroacta worden nagezien.

13 Commies Jan van der Haer zal een staat maken van de soldij voor de vijf compagnieën soldaten die onder L'Eremite zijn uitgezonden. Aan de Admiraliteiten zal worden geschreven een staat op te sturen van de soldij voor de matrozen en al hetgeen verder nodig is voor het maken van een precieze afrekening.

14 Op verzoek van de Magelhaense Compagnie zal aan de gedelegeerde rechters worden geschreven partijen snel recht te verlenen.

15 Aan Aissema zal geschreven worden dat de assignatie van de 11.000 rijksdaalder op de administrator van Maagdenburg betaald zal worden uit de 150.000 gld. die Paul de Willem overmaakt.

16 Op verzoek van Daem Hendrixen, Nijmeegs burger en schipper, wordt hem net als 23 okt. 1625 1 toegestaan met zijn twee schepen en twee paatschepen geladen met kalk, kolen, ijzer, aluin, koperrood, koperdraad, leien etc. naar dit land te komen. Hij moet wel driedubbel licent betalen.

1 S.G. 3185 geeft ten onrechte 24 oktober 1625 als datum. Zie ook Res. Staten-Generaal. Nieuwe Reeks 1610-1670 VII resolutie 3404.