12/10/1626

 
English | Nederlands

12 - 10 - 1626

Presentielijst:

Resoluties:

1 De RvS geeft te kennen niet te kunnen adviseren over de op 2 okt. ingediende klacht van Nijmegen over de discrepantie in de licenten omdat dit een zaak van de Admiraliteit is.
De klacht gaat naar de Rotterdamse Admiraliteit die moet regelen dat de licenten overal van gelijk niveau zijn.

2 Ten behoeve van de pachters van de konvooien en licenten zal de Admiraliteitscolleges worden geschreven met hen de pacht van 1625 te liquideren en de afrekeningen op te sturen. Vervolgens kan dan een generale liquidatie worden opgesteld.
Net als verleden jaar is de pachters toegestaan 40.000 gld. op te nemen in dezelfde verhoudingen als vastgelegd in de resolutie van 16 dec. 1625. De Admiraliteit te Amsterdam zal 16.000 gld., die in Rotterdam , Zeeland en het Noorderkwartier elk 7.000 gld., en die in Dokkum 3.000 gld. uitkeren. De Colleges zal worden geschreven elke maand wat geld aan de pachters te verstrekken waarmee zij hun ambtenaren kunnen betalen.
De pachters hebben ook verzocht Mibassen op te dragen hun maandelijks een lijst te sturen met de te Calais aangekomen schepen, inclusief de vermelding of zij voor die haven zijn verkonvooid.
Omdat zij publieke functionarissen niet dienstbaar willen maken aan particulieren wijzen HHM dit verzoek af.

31 Essen is teruggekeerd uit het leger en rapporteert dat Z.Exc., graaf Ernst en de gedeputeerden hem hebben gestuurd met het verzoek een besluit te nemen over de voortzetting of afdanking van de vier nieuwe Engelse regimenten. Indien tot afdanking wordt besloten wil men ook graag weten op welke manier dat moet gebeuren: op het moment dat de dienst afloopt of veertien dagen eerder, zodat de soldaten nog wat geld voor hun afreis beschikbaar hebben.
Gezien het uitblijven van een reactie van de Engelse koning op de resolutie van 4 sept. - waarin Joachimi werd opgedragen Z.M. officieel te verwittigen van de voorgenomen afdanking zodra diens betalingen eindigden - is na beraad met de RvS besloten tot die afdanking. Z.Exc., graaf Ernst en de gedeputeerden zullen bepalen hoe snel dat kan geschieden. Nadat zij eerst zijn gemonsterd zal de soldaten echter wel de volle maand gage worden uitgekeerd, zodat ze nog wat reisgeld hebben. Joachimi zal worden geschreven de koning en diens raden opnieuw formeel in kennis te stellen van het voornemen de regimenten binnen twaalf dagen te doen afdanken, omdat HHM op de vorige officiƫle kennisgeving geen reactie hebben mogen ontvangen.
Om de afdanking zo goed mogelijk te laten verlopen zullen schepen voor het transport van de troepen worden besteld. Voorwaarde is wel dat de kolonels voor vracht en levensmiddelen door Calandrini borg laten stellen, anders zal de afdanking binnen het leger plaatsvinden conform de regeling die Z.Exc., graaf Ernst en de gedeputeerden willen treffen.
HHM besluiten ook Z.Exc. te verzoeken het leger zo spoedig mogelijk te ontbinden nu een aanval op de vijand in dit seizoen niet meer mogelijk lijkt te zijn. Totdat dit helemaal zeker is zullen de troepen eerst in garnizoen worden gelegd bij de Maas, Waal, Rijn en IJssel.
Aangezien voor de afdanking contant geld nodig is, wordt de RvS gemachtigd dit te lenen, conform eerdere resoluties.

1 Deze resolutie is in S.G. 51 ingeschreven door een klerk.