17/01/1628

 
English | Nederlands

17 - 01 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM gelasten de Bewindhebbers van de VOC aan te geven waar de deurwaarder of bode van de gedelegeerde rechters in 's- Gravenhage de voormalige rechters van Amboina [Ambon] kan vinden of zijn exploot uitvoeren.

2 De brief van resident Aissema d.d. Hamburg 19/29 dec. 1627 wordt besproken met Z.Exc.
HHM laten ontvanger-generaal Doublet Aissema's wissel van 1.300 rijksdaalder getrokken op ontvanger Reael accepteren. Zij verzoeken de Staten van Holland de betaling te regelen in mindering van hun consenten.

3 Op verzoek van de ambassadeur van Frankrijk mag de heer De la Sale met gratis paspoorten over Brabant naar Frankrijk reizen.

4 Ernst Casimir schrijft d.d. Groningen 1 jan. onder meer dat die van Dokkum niet meer dan twee schepen kunnen bemannen.

5 HHM zullen brief van hun afgevaardigden te Emden d.d. 25 dec. 1627 en andere berichten over de kwartieren aldaar bespreken met Z.Exc.

6 Op zijn verzoek mag de keurvorst van Mainz zijn vastenkost vrij uitvoeren zolang de oude lijst niet wordt overschreden.

7 De Schotse predikant Andreas Hunterus krijgt op zijn verzoek de helft van 200 gld., zijn extraordinaris jaartraktement over 1628, voorgeschoten.

8 Ontvanger-generaal Doublet dient het concept in van de kwitantie voor de 500.000 gld. die hij heeft ontvangen van de eerste termijn van de subsidie van Frankrijk voor 1626.
HHM keuren het concept goed. Doublet mag de 16.000 gld. verrekenen die hij te weinig heeft ontvangen en in Frankrijk door Languerack zijn uitgegeven.

9 De Admiraliteit in het Noorderkwartier schrijft d.d. 12 jan. niet twee schepen op de Eems te kunnen sturen. Haar konvooiers zijn daarvoor te groot en bovendien heeft zij geen geld.
HHM vragen het Admiraliteitscollege twee of drie kleine schepen derwaarts te zenden, zoals op de IJssel en de Wadden zijn ingezet. HHM hopen spoedig geld van de provincies te ontvangen, zodat het College een behoorlijke bijdrage kan krijgen.

10 De Admiraliteit in het Noorderkwartier stuurt een summiere staat van de inkomende en uitgaande konvooien over sept., okt. en nov. 1627.

11 De bestuurders van Amsterdam sturen een antwoord op de brief van HHM d.d. 14 jan. aan burgemeester Bas. Bas zal niet overkomen vanwege de naderende magistraatsverkiezing.
Lochteren, Antwerpen, Rode en Schaffer zullen de liquidatie bespreken met Sommelsdyck.

12 Claes Juriaenssen uit Purmerend stelt voor een belasting te heffen op het verbruik van Noordse masten en ander houtmateriaal.
Een besluit hierover wordt uitgesteld.

13 Ambassadeur D'Espesses is ter vergadering verschenen en levert zijn memorie in.1
De ambassadeur verzoekt HHM de magistraten van Amsterdam aan te schrijven. Zij moeten hun autoriteit gebruiken om de beslaglegging op de wijnen vervoerd in de schepen van Pieter Janssens Book en Clas Janssen Book en Piter Goosens te helpen opheffen. De wijnen zijn afkomstig uit Saint-Martin-de-Ré en zijn verbeurd verklaard door de koning en door de heer De Toras verkocht aan genoemde Books en Goosens, Jean Corve en Pierre Marceau of aan hun facteurs zoals blijkt uit de bijbehorende akte. De schepen van Books zijn in Amsterdam aangekomen, waar ze in beslag zijn genomen door enige handelaren. Zij beweren de wijnen gekocht te hebben van de oproerlingen toen de Engelsen het eiland [ Saint-Martin-de-Ré] in bezit hadden.
Deze confiscatie berust op geen enkele rechtsgrond en heeft de dienst van Z.M. verhinderd en vertraagd. De koning heeft het geld dat eruit zal volgen bestemd voor de koop van vijftigduizend 2[pond] lont, zesduizend kanonskogels, tienduizend 3[pond] buskruit en veertig stukhouten mast. Voor de uitvoer van deze handelswaar verzoekt D'Espesses HHM een paspoort te leveren op naam van Arnout van der Loyen en Evert Everwijn.
D'Espesses verzoekt tevens paspoort voor de uitvoer van vijftig paarden voor de stal van de koningin.
HHM zullen de kwestie nader onderzoeken.

1 Geïnsereerd in S.G. 3187.
2 In S.G. 53 en 3187 wordt 'cinquante milliers' vertaald met 'vijftig honderdduizend'.
3 In S.G. 53 en 3187 wordt 'dix milliers' vertaald met 'tien honderdduizend'.