15/04/1628

 
English | Nederlands

15 - 04 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De Staten van Groningen committeren d.d. 25 maart jonker Edzart Jacob Clant op Schelckema in plaats van jonker Pabo Broersema.
HHM verlenen Clant recht van zitting.

2 Aangezien ontvanger-generaal Doublet de in de resolutie van 24 maart vastgestelde lening van 100.000 gld. nergens anders vandaan weet te halen, zullen de burgemeesters en regeerders van Amsterdam dit bedrag opbrengen. Zij vragen hiervoor wel een verklaring van de Gecommitteerde Raden van Holland dat de 100.000 gld. met bijbehorende rente wordt ingehouden op hun bijdrage in de quote van Holland voor de kosten van de oorlog. De Amsterdamse bestuurders verzoeken HHM daarom de Gecommitteerde Raden eenzelfde verklaring te geven om het bedrag in te houden op hun ordinaris consenten.
HHM bepalen dat de Staten van Holland de 100.000 gld. met rente mogen inhouden op de aan de Deense koning betaalde en nog te betalen subsidie. Als het subsidie wordt beëindigd, dan mogen zij het bedrag aftrekken van hun andere ordinaris en extraordinaris consenten.

3 HHM ontbieden de broer van Joost Brasser. Zij vragen hem zijn broer te schrijven om de naar Hamburg vertrekkende commissaris Hogenhouck een tweede wisselbrief van 10.000 rijksdaalder mee te geven. De heren van Holland hebben hem beloofd het restbedrag van de eerste wisselbrief met rente binnen een maand te betalen. Brasser zal zijn broer hierover schrijven.

4 Op verzoek van de gemeente van de kruiskerk in het Land van Gulik [Jülich] schrijven HHM kapitein Moulert, commandant van Gennep, om Ercken Huiben kosteloos en schadeloos vrij te laten. Als hij goede redenen heeft om dit niet te doen, moet Moulert deze onmiddellijk aan HHM melden.

5 Culenborch, Noortwyck, Brouwer, Ploos, Oenama, Haersolte en Schaffer bespreken de brieven van Sommelsdyck en Vosbergen met Z.Exc.

6 Op het bericht van de heer Stakenbroeck dat de vijand zich verzamelt in het oosten, laten HHM de schipbrug naar Nijmegen sturen.

7 Francelina d'Affitadi, vrouwe van Amelroije, verzoekt de Staten van Zeeland te laten bepalen dat zij een aan de grote tol van Zeeland verbonden rente van 500 gld. per jaar betaald krijgt.
HHM laten De Bie, Stavenisse en Schaffer haar rekest onderzoeken.

8 Na bespreking met Z.Exc. zal de RvS adviseren over het verzoek van Caspar Simonius Rits om onder borgstelling naar een andere plaats te mogen gaan.

9 De op 11 april aangestelde Essen en Stavenisse berichten naar aanleiding van retroacta over de zaak van Hendrick Gillis.
Op hun advies houden HHM vast aan hun op 14 aug. 1627 aan de gouverneur te Rees gegeven bevel tot executie. Zij zullen echter de magistraat van Goch schrijven deze executie niet langer te weigeren onder voorwendsel van hoger beroep tegen het vonnis aangezien het bedrag daarvoor te klein is. Bovendien moet men Nederlanders helpen bij het terugkrijgen van hun eigendommen.

10 Carl van Cracou, commies in de Sont, schrijft twee brieven d.d. 14 en 25 maart met een duplicaat van 7 maart. Hij bericht dat Nederlandse schepen vanuit de Sont pijpduigen en klaphout naar Spanje vervoeren, hetgeen verboden zou moeten worden.
HHM bespreken dit met de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteitscolleges.

11 De koning van Denemarken verzoekt d.d. 10 maart de plaatsen langs de Elbe te bevoorraden.
HHM hebben hiertoe reeds Hogenhoeck daarheen gestuurd.

12 Brouwer en Ploos hebben nagekeken wat er met dr. Opten Noort is afgesproken en aan hem betaald is inzake de uitdieping van de IJssel. Zij berichten dat hij voorstelt het werk neer te leggen en van de door hem ontvangen 20.000 gld. de overgebleven 6.000 terug te betalen.
HHM laten de RvS de kwestie met Opten Noort afhandelen en er op toezien dat het land geen schade lijdt.

13 Op verzoek van Robert Robertsen krijgt hij nog eenmalig een jaartraktement van 150 gld. voor de uitgestelde jaren.

14 Op verzoek van Aelbert Brunincx en Jacome Pauw laten HHM Noortwijck en Schaffer overste Gent ontbieden. Zij moeten er bij hem op aandringen zich niet te bemoeien met hun zaak tegen Frans van Meschede aangaande het gieten van stukken ijzeren geschut. Brunincx en Pauw hebben Gent daartoe immers geen opdracht gegeven.

15 HHM verlenen sauvegarde voor Emont Huijn van Amstenraedt, landcommandeur van de balije Biesen, met al zijn orderidders en de commanderijen Alden Biesen en Gemert.

16 Naar aanleiding van de op 11 april ontvangen brief van de Raad van Vlaanderen zullen HHM het op 15 feb. genomen besluit aangaande het appèl op vonissen van Axel, Terneuzen en Biervliet niet uitbreiden. In Holland, Zeeland en Vlaanderen is tegen interlocutoire vonissen geen hoger beroep mogelijk en dit wordt niet uitgebreid met zaken waarop door speciale rechten of stijl van de justitiële hoven hoger beroep is toegestaan.