18/04/1628

 
English | Nederlands

18 - 04 - 1628

Presentielijst:

Resoluties:

1 Willem Willemsen van Opheusden vraagt om terugbetaling van de 800 gld. die hij tijdens de belegering van Breda aan het land heeft verstrekt.
HHM geven het rekest aan de RvS. De Raad moet erover besluiten en zorgen dat de nalatige provincies hun bijdragen betalen.

2 In een langs de kust van Vlaanderen d.d. 11 april geschreven brief meldt kapitein Allert Thomassen dat de vijand op 9 april met tien à twaalf schepen op zee is gekomen. Thomassen bevindt zich langs de kust met acht schepen die over acht dagen moeten binnenlopen om proviand in te nemen.
HHM bespreken deze brief met de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteiten.

3 Een op Texel geschreven brief van vice-admiraal Quast behoeft geen resolutie.

4 Over het verzoek van Lodewich van Renes om van Utrecht naar het platteland onder contributie te verhuizen, vragen HHM advies aan de Staten van Utrecht .

5 Hendrick van Beeck en Bernart Braem, kooplieden uit Wezel, verzoeken teruggave van hun door inwoners van Groenlo afgenomen negen wagens met wijn.
HHM laten de RvS hierover besluiten.

6 Jan Isbrants Gronestein, cipier van de Voorpoort, verzoekt een extraordinaris vergoeding voor de bewaring van personen van de Admiraliteit.
HHM vragen hierover advies aan de fiscaal.

7 De heren van Holland berichten dat de Gecommitteerde Raden van hun provincie de liquidatie van de rente over het voorschot aan de Franse troepen willen afhandelen. Zij verzoeken daartoe opdracht te geven aan commissarissen uit de Staten-Generaal.
HHM gelasten de Rekenkamer de zaak met de heren van Holland af te handelen.

8 Dr. Pijnacker verzoekt afhandeling van zijn declaratie.
HHM laten Eck, Nobel, Vosbergen, Ploos, Walta, Aelberts en Broersema hem verzoeken nader en duidelijker te antwoorden dan hij op 11 april heeft gedaan. Anders wordt zijn declaratie niet afgehandeld.

9 Anneken Jansdr., weduwe van grofsmid Barent Janssen, verzoekt spoedige betaling uit de 322.000 gld. subsidie die de Admiraliteit van Rotterdam is toegewezen.
HHM stellen een besluit hierover uit.

10 HHM geven Grietge Pieters, wier man in Duinkerke gevangenzit, uit medelijden eenmalig 6 gld.

11 Jan Kerckerinck verzoekt ordonnantie van 3.200 gld. voor gerechtskosten, die eerder zijn onderzocht en afgewezen.
HHM wijzen het verzoek nogmaals af.

12 Culemborch en de andere daartoe op 14 april aangestelde heren berichten over de op 12 april ingediende punten van de ambassadeur van Frankrijk en de op 13 april ontvangen brief van de gezanten in Frankrijk die zij met Z.Exc. hebben besproken. Z.Exc. meent dat men de onderhandelingen niet weer hierheen moet voeren. Op de drie punten van de ambassadeur kan men antwoorden dat HHM hun ambassadeurs hebben gelast deze zaak te regelen. Daarbij zouden zij de zaak moeten laten.
Inzake de brief van de ambassadeurs meent Z.Exc. aangaande het eerste punt - over het verdrag van Compiègne - dat het nu andere tijden zijn dan toen dit is gesloten. Men hoeft dus niet meer te handelen conform dit verdrag. Als zij echter niet langer kunnen staande houden om eerst over vrede te spreken dan mogen de ambassadeurs een bondgenootschap sluiten, mits zij zich daarbij houden aan hun instructie. Indien de Fransen de onderhandelingen zouden willen afbreken, dan moeten de ambassadeurs daarover eerst berichten aan HHM. Om tijd te winnen moeten zij de artikelen van het bondgenootschap niet in één keer maar puntsgewijs behandelen.
Aangaande het tweede punt - dat Languerack beweert volgens zijn last te hebben gehandeld en bewijsmateriaal voor zijn verdediging zegt te hebben - kunnen HHM hem vragen dit te bewijzen aan hun extraordinaris ambassadeurs. Voortaan dient hij dergelijke voorstellen niet meer te doen en de extraordinaris ambassadeurs in alles te gehoorzamen.
HHM schorten een besluit hierover op.

13 Gisteren zijn HHM uitgenodigd voor de begrafenis van thesaurier-generaal De Bie waarnaar zij 's middags in rouw zullen vertrekken.

1 Gezien de precedentie kan dit ook mr. Jakob van Teylingen , voormalig vroedschap van Alkmaar, zijn.