01/05/1628

 
English | Nederlands

01 - 05 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM verlenen de d.d. 20 april door de Staten van Holland afgevaardigde heer Ewout Jacobssen van der Dussen, burgemeester van Delft, recht van zitting.

2 HHM laten de heer Lopes 's lands belasting betalen over de op 21 april goedgekeurde uitvoer van enkele goederen, behalve over de stukken geschut waarop het wapen van de koning is gegoten.

3 De op 28 maart tot raad in de Admiraliteit te Dokkum benoemde Willem Ubbena heeft de hiertoe vereiste eed afgelegd.

4 HHM depêcheren commissie voor de door de Staten van Groningen als raad in de Admiraliteit te Amsterdam genomineerde heer Wolter Schonenborch. Schonenborch legt de bijbehorende eed af.

5 De Admiraliteit in Zeeland verzoekt d.d. Middelburg 28 april om subsidie voor gewichtige doeleinden en vooral omdat sommige kapiteins weigeren op zee te gaan.
Tevens berichten de binnengekomen afgevaardigden van de Kleine Visserij dat de Duinkerkers met tien schepen door de Wielingen zijn gekomen waardoor de vissers niet op zee durven te gaan. Zij verzoeken daarom ondersteuning van konvooischepen.
Tevens is schriftelijk ingediend wat de afgevaardigden van de Admiraliteit te Rotterdam zaterdag mondeling hebben bericht.
HHM laten De Bie, Noortwyck, Van der Dussen, Duijck, Brouwer, Ploos, Oenama, Haersolte, Schonenborch en Clant deze zeezaken resumeren. Zij moeten met Z.Exc. bespreken wat er inzake de genoemde punten moet gebeuren.

6 HHM stemmen in met het verzoek van Carleton om zeven okshoofden wijn naar Engeland te mogen meenemen zonder uitgaand konvooigeld te betalen en de Admiraliteit te Rotterdam te gelasten beschikbare schepen te laten meevaren tot aan de Theems voordat zij hun koers naar hun bestemming voortzetten.
HHM wijzen Carletons verzoek om de Admiraliteit voor hem een schip te laten huren voor het transport van zijn bagage van de hand.
HHM keuren de recredentiebrief voor Carleton goed.
De voor Carleton gemaakte gouden keten weegt 89 once negen engels à 36 gld. 10 st. per once en komt op 3.264 gld. 18½ st., het fatsoen van 28 st. per once komt op 125 gld. 4½ st. In totaal kost de keten 3.390 gld. 3 st.
De Bie, Noortwyck en Ploos zullen de keten met de andere stukken aanbieden.

7 De WIC ter Kamer Amsterdam schrijft d.d. 28 april de resolutie van 21 april inzake de Spaanse gevangenen te zullen navolgen.

8 HHM lezen het op 20 april opgestelde advies van de RvS over het op 31 maart ingediende rekest van graaf Herman Otto van Bronchorst. Vergoeding van door hem tijdens het beleg van Groenlo geleden schade zou teveel gevolgen hebben, maar wegens zijn goede diensten zou het traktement van de graaf kunnen worden verhoogd tot 100 gld. per maand of zo hoog als HHM bepalen.
Vanwege zijn buitengewone inzet en diensten ontvangt de graaf een extraordinaris traktement van 100 gld. per 32 dagen. De RvS regelt dat hij dit vanaf zijn benoeming tot commissaris van de cavalerie uit de contributies zal ontvangen.