30/08/1628

 
English | Nederlands

30 - 08 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De burgemeesters en regeerders van Amsterdam berichten d.d. Amsterdam 29 aug. dat zij de drukker van het boekje Satyra off spotversen over de reyse ende wedercompste van Bockingam en diens opdrachtgever hebben ontboden. De gedrukte exemplaren hebben zij laten ophalen en tegen de drukker zullen zij op gebruikelijke wijze procederen.
HHM sturen een kopie van de brief aan hun gezanten in Engeland om te laten zien welke moeite de burgemeesters en regeerders hebben betracht.

2 HHM laten commissie depêcheren voor de door de Gecommitteerde Raden van Holland en West-Friesland op ...1 aug. tot raad ter Admiraliteit in het Noorderkwartier genomineerde Sebastiaen Reijersz., oud-burgemeester van Hoorn. Reijersz. heeft de hiertoe vereiste eed afgelegd.

3 Conform de resolutie van 14 juni hebben de afgevaardigden Schaffer en Clant de remonstrantie van de burgemeesters en regeerders van Appingedam onderzocht en berichten zij hierover. Door een uitspraak van HHM is de supplianten toegezegd ongehinderd een jaarmarkt en weekmarkten te mogen houden. Die van het bakkersgilde in Appingedam hebben in 1626 echter vier tonnen en een korf beschuit afgenomen van schipper Jan Sijmonsz. zonder deze goederen later te vergoeden. Tegen deze gang van zaken hebben HHM op 1 sept. 1626 mandement poenaal verleend om de zaak af te handelen of binnen een maand na de aanzegging te reageren, waarna er een passend besluit over kon worden genomen. Hoewel niemand daarover iets kenbaar heeft gemaakt, heeft het bakkersgilde in 1627 nogmaals verschillende diefstallen gepleegd. Op 14 juni hebben de supplianten gevraagd te regelen dat de gedupeerden hun schade vergoed krijgen en dat zijzelf de voordelen van de resolutie mogen behouden.
HHM verzoeken Ernst Casimir de klachten van de supplianten via de gebruikelijke rechtsgang op te lossen en de verkregen rechten te handhaven.

4 Johannes Retzer schrijft d.d. 16 aug. dat de Kleefse raden hem niet als controleur willen erkennen. Zij stoken de inwoners van Kleef op allerlei manieren tegen hem op bij het uitoefenen van zijn ambt.
HHM vragen hierover advies aan de RvS.

5 Jan Ariensz. van der Burch en Sijmon Adriaensz. van Groenewegen c.s. voeren een beroepszaak over vier jaar pacht van dijketting tegen de kinderen en erfgenamen van Maria de Conincx. Zij verzoeken het proces te verwijzen naar het Hof van Holland om daar tegelijk met eenzelfde soort proces op dezelfde grondslag van eis en verdediging te worden besloten.
HHM geven het rekest aan de partijen om er binnen zes dagen na de aanzegging op te reageren.

6 Op verzoek van Henrich Giesels van Cassel verlenen HHM hem voorschrijven aan Wilhelmus, landgraaf van Hessen, opdat zijn rechtszaak voor de raden van de landgraaf spoedig en goed wordt afgehandeld.

7 Na lezing van het rekest van Jodocus Scholtus, voormalig secretaris van het gezantschap naar Zweden en Polen, geven HHM hem vanwege zijn goede en trouwe diensten 100 gld. naast de eerder verleende 800 gld. Hiervan wordt ordonnantie gedepêcheerd.

8 Henrick van Beeck en Bernaert Braem, wijnhandelaars en inwoners van Wezel, verzoeken mandement van appèl tegen een op 25 aug. in hun nadeel en in het voordeel van een groep soldaten gewezen vonnis.
HHM geven het rekest aan de RvS om erover te berichten.

9 HHM vragen de binnengekomen ontvanger-generaal Doublet zijn uiterste best te doen de drie aan de op Zeeland gerepartieerde compagnieën van Candale toegezegde leningen betaald te krijgen. Ook moet hij Joost Brassers wissel van 25.000 pond en generaal Nispes declaratie betalen en regelen dat er een wisselbrief van 10.000 rijksdaalder naar Glückstadt kan worden overgemaakt. Doublet is bereid zijn uiterste best te doen, maar heeft hiertoe geen geld in kas.

10 HHM bestuderen de op 28 aug. ontvangen brief van de RvS over het voorstel van twee Lotharingse edellieden om ieder een compagnie paarden in dienst van het land te lichten en daarmee de vijand te beschadigen. Zij zouden de compagnieën op nader overeen te komen voorwaarden kunnen onderhouden langs de grenzen van Luik.
HHM wijzen het voorstel af.

11 De uit Friesland teruggekeerde afgevaardigden Essen, Van der Dusse en thesaurier-generaal Van Goch berichten dat de Staten van Friesland met enige inspanning zijn overgehaald de voorgestelde repartitie van de 2.500.000 pond schuld van de Admiraliteit naar draagkracht van hun provincie aan te nemen. Ook stemmen de Staten in met de zuivering van de defecten in de consenten voor de marine tussen 1622 en 1627 en zeggen zij toe deze regelmatig te zullen betalen.
HHM bedanken de afgevaardigden.

12 In een remonstrantie meldt de afgevaardigde van de Landschap Drenthe krachtens de beschikking op zijn eerdere remonstrantie van 17 aug. notaris Diert, procureur van de heer van Rhuinen, te hebben geïnsinueerd binnen zes dagen te antwoorden. Aangezien deze termijn is verstreken en er geen antwoord is gegeven, verzoekt de Landschap een besluit te nemen over haar eerdere remonstrantie.
HHM laten de retroacta over deze zaak nakijken.

1 De datum ontbreekt; in S.G. 53 is 3 aug. doorgehaald.