14/09/1628

 
English | Nederlands

14 - 09 - 1628

Presentielijst:

Resoluties:

1 Over het op 11 sept. ingediende verzoek van de prins van Barbancon, luitenant-generaal van de benden van ordonnantie aan de kant van de aartshertogin, is via secretaris Huigens advies ingewonnen van de RvS.
HHM verlenen de prins en zijn gevolg met bagage paspoort voor acht maanden om naar Aken [Aachen] te gaan en daar gebruik te maken van de badstoven. Voor dit paspoort moet hij 100 gld. betalen.

2 Een op het voor Het Vlie gelegen schip Gelderlant geschreven brief van Wembrich van Berchem, vice-admiraal van Holland, d.d. 11 sept. behoeft geen resolutie.

3 In een brief d.d. Chur 5 sept. verzoeken de Brandenburgse, Palts-Neuburgse, Kleefse en Markse raden om uitstel van de voorgenomen retorsie tegen de katholieke geestelijkheid in Emmerik [Emmerich], Rees en Ravenstein vanwege de acties tegen de gereformeerden in Wezel.
HHM verzoeken de RvS nogmaals het gisteren genomen besluit tegen de katholieke geestelijkheid te Emmerik en Rees zo spoedig mogelijk uit te voeren. Zij antwoorden de (keur)vorstelijke raden de resolutie niet te kunnen uitstellen zolang het verzochte herstel niet is gedaan.

4 Wegens gebrek aan aarde kunnen de werkmeesters Gerridt Fredrixsz. en Claes Treurniet, aannemers van twee schansen langs de IJssel bij IJsseloord en Bronkhorst, de bouw niet voltooien en moeten zij het werk staken. Zij vragen HHM te besluiten waarvandaan zij de benodigde grond moeten halen.
HHM geven het rekest voor advies aan de RvS.

5 Sebastiaen Bolleman, oud-burgemeester van Schiedam, verzoekt om conform de resolutie van 4 aug. de 1.240 pond - welke hij volgens het vonnis van de gedelegeerde rechters dient te betalen - in drie jaarlijkse termijnen vanaf 10 nov. 1627 te mogen opbrengen. Dit ondanks de hiertegen door de Admiraliteit te Rotterdam aangevoerde bezwaren.
HHM geven het rekest met bijlagen aan het College om er nader over te berichten.

6 HHM resumeren het op 30 aug. ingediende rekest van Henrick van Beeck en Bernaert Braem, wijnhandelaars en burgers van Wezel, inzake hoger beroep tegen een vonnis van de RvS over een door soldaten in beslag genomen partij rijnwijn.
Gelet op het op 12 sept. hierover opgestelde advies van de Raad verlenen HHM de supplianten mandement van appèl met clausule van inhibitie. Ook gelasten zij de Raad om de zaak van de tegenpartij op te sturen.

7 Na resumptie van het gisteren genomen besluit over het rekest van ontvanger Jacob Lucasz. geven HHM hem voor zijn aanspraken op makelaardijgeld boven de toegezegde 900 gld. nog 600 gld. Het totale bedrag van 1.500 gld. zal de Generaliteitsrekenkamer hem bij de uitbetaling van zijn rekening verstrekken.

8 HHM lezen de op verzoek van de gedeputeerden en de RvS door thesaurier-generaal Van Goch opgestelde memorie. De meeste klachten zijn afkomstig van de aannemers van de verdedigingswerken en personen die geld tegoed hebben voor legerdiensten, terwijl de provincies in beide gevallen achterblijven met hun betalingen. Van Goch stelt voor te regelen dat de provincies binnen een korte - door HHM vast te stellen - termijn de drie meest achterliggende posten verrekenen: het logiesgeld, de fortificaties en de legerkosten. Intussen kunnen de provincies de klagers enigszins tegemoetkomen door onmiddellijk hun quote in het fortificatiegeld over 1627 op te brengen. De betaling hiervan ligt zover achter, dat er iets opgebracht moet worden.
HHM nemen hierover geen beslissing, omdat de heren van Holland om een kopie van de memorie vragen. Deze wordt hun verleend.

9 HHM vragen de Admiraliteit te Amsterdam advies over het verzoek van Guilliame Barthelotti c.s. om twaalf stukken geschut naar Frankrijk te mogen uitvoeren. Deze schieten elk vier tot vijf pond kogels en zouden in Frankrijk op enkele Nederlandse schepen moeten worden geplaatst, waarvan de koning van Frankrijk het geschut heeft weggehaald.

10 HHM stellen een besluit over het op 11 sept. ingediende verzoek van de Palts-Neuburgse raden en het daarover door secretaris Huigens namens de RvS gegeven advies uit totdat Z.Exc. weer terug is.

11 Op verzoek van Johannes Bogermannus, een van de vertalers van het Oude Testament, depêcheren HHM voor hem ordonnantie van 550 pond. Hiervan krijgt hij 300 pond voor een halfjaar traktement, vervallen op 1 sept., 150 pond voor huishuur en 100 pond voor een kopiist.

12 HHM laten de Admiraliteit te Rotterdam berichten of de geruchten waar zijn over haar kapitein Suerbier. Deze zou met zijn schip en bemanning door de Duinkerkers zijn veroverd of zich vrijwillig aan hen hebben overgegeven.

13 De RvS adviseert d.d. 12 sept. over de op 8 sept. ingediende nadere remonstrantie van de afgevaardigden van het Kwartier Zutphen . Vanwege de tijdens de door tien weken inlegering geleden schade zou het Kwartier een kwijtschelding verdienen van 18.000 à 20.000 gld. Dit moet ten goede komen aan de personen die de grootste schade hebben geleden door contributies, consumpties en verpondingen en schade aan het land.
HHM schorten een besluit hierover op, aangezien Zeeland en Groningen hiertoe niet bereid zijn. Vervolgens hebben de heren van Gelderland, Holland, Utrecht, Friesland en Overijssel onvoorwaardelijk ingestemd met een kwijtschelding van 20.000 gld.

14 HHM zeggen de binnengekomen secretaris Huigens dat zij de RvS verzoeken in een tot oordelen bevoegde bezetting te 's- Gravenhage aanwezig te blijven. Daar moeten zij de in de memorie van thesaurier-generaal Van Goch genoemde besprekingen doen. Huigens zal dit aan de Raad melden.