15/09/1628

 
English | Nederlands

15 - 09 - 1628

Presentielijst:

Resoluties:

1 HHM nemen geen besluit over een brief van hun gezanten in Frankrijk d.d. Parijs 1 september.

2 Van Santen, raad ter Admiraliteit te Rotterdam, compareert en verzoekt een verklaring van HHM over het door Fransen veroverde en later door een Nederlands oorlogsschip aangevallen en naar Rotterdam gebrachte Engelse scheepje. De Fransen beweren dat het schip als prijs aan hen moet toekomen, terwijl de Engelsen het opeisen en beschouwen als door hen in een neutrale haven aangetroffen bezit. HHM zijn hiervan op 5 en 6 sept. op de hoogte gebracht.
Naar aanleiding van het op 11 sept. in Bergen op Zoom geschreven advies van Z.Exc. laten HHM de Admiraliteit te Rotterdam het Engelse schip aan de Fransen geven. De Engelsen mogen hun schade en rente verhalen op de kapitein van het oorlogsschip die het schip naar Rotterdam heeft gebracht.

3 Een brief van resident Aissma d.d. Hamburg d.d. 27 aug. behoeft geen resolutie.

4 In een brief d.d. Elseneur [Helsingør] d.d. 31 aug. bericht commissaris Cracou onder meer dat overste Carpeson alle depêches van Z.M. van Denemarken heeft gekregen. Carpeson zal met het eerste schip naar Holland vertrekken om langs de grenzen van de Republiek tienduizend soldaten te lichten.
HHM laten de griffier aan resident Schultetus melden niet in te stemmen met de werving langs hun grenzen, opdat de voor hun eigen verdediging benodigde soldaten niet worden overgehaald om over te lopen.

5 Burgemeester Berckel, voormalig commissaris bij het op 3 aug. te Roosendaal gesloten verdrag over de gevangenenruil, adviseert d.d. Rotterdam 13 sept. over de op 11 sept. aan hem gegeven brief van de Admiraliteit in het Noorderkwartier . Het College is gerechtigd sluitgeld te ontvangen van al hun gevangen vijanden, aangezien de vijand in strijd met het verdrag hetzelfde eist van de Nederlandse gevangenen. Gevangenen die vanwege ziekte of verwonding medicijnen of diensten hebben genoten, moeten deze ook betalen. Deze diensten kunnen zonder bezwaar tot het extraordinaris traktement worden gerekend.
HHM nemen dit advies over en sturen het door aan het College.

6 De heren van Holland stellen voor om de zich nabij Bergen op Zoom ophoudende Z.Exc. te verzoeken om naar Zeeland te gaan. Daar zou hij de Staten kunnen helpen om volledig in te stemmen met de consenten voor de oorlog te land.
HHM verzoeken Z.Exc. dit te doen indien hij er tijd voor heeft en meent dat zijn aanwezigheid daar resultaat zal hebben.

7 De Admiraliteit te Rotterdam schrijft d.d. Rotterdam 13 sept. over de twee op 19 en 26 aug. ingediende rekesten van Boudewyn de Man c.s. In de onbesliste zaak tussen de Portugezen Caspar Febos en Bernardo Cardoso en Willem Bouwensz. Keert de Koe, eisers, en de supplianten, verweerders, is het College deskundig en niet overhaast te werk gegaan. Zij hebben het op valse gronden van HHM verkregen rekest civiel met goede redenen verworpen en op de gebruikelijke manier rechtgesproken.
HHM weigeren de supplianten het verzochte mandement van appèl met clausule van inhibitie. Indien zij dit willen, verlenen HHM hun een mandement tot herziening van het vonnis.

8 Jan Bruystens de Jonge, scheepskapitein uit Gorinchem, verzoekt commissie om met een groot in Hellevoetsluis gelegen schip, indertijd met de Nassause vloot meegevaren naar West-Indië, naar de kust van Spanje rond de west te varen. Tezamen met een andere kapitein op een jacht wil Bruystens daar de vijand aanvallen.
HHM vragen hierover advies aan de Admiraliteit te Rotterdam waartoe het genoemde schip behoort.

9 De heren van Holland berichten dat hun lastgevers een plan hebben opgesteld ter aanvulling van het tekort aan geld om de oorlog te financieren. Dit moet gebeuren door het transport van de vijf speciën tussen de provincies te verantwoorden opdat de veelvoorkomende fraude bij deze belasting wordt tegengegaan. Zij verzoeken de overige provincies daarmee eveneens in te stemmen en de consenten van hun lastgevers daartoe spoedig in te dienen, zodat alle gewesten de verantwoording tegelijk kunnen uitvoeren. Als de andere provincies Holland hierin niet bijstaan, kan de provincie haar quote niet meer opbrengen, wat tot de ondergang van de Republiek zou leiden.
HHM sturen het Hollandse plan aan de overige zes provincies. Zij manen hen om hun afgevaardigen binnen drie weken hun positieve besluiten te laten overbrengen.

10 De afgevaardigden van de Kleine Visserij compareren en klagen over de grote wanorde bij het konvooieren door het [Rotterdamse] Admiraliteitscollege . Soms beloven de raden de vissers te laten begeleiden, maar wanneer deze gereed zijn voor vertrek wordt het beloofde konvooi afgewend. De afgevaardigden verzoeken HHM hiervoor een regeling te treffen en het College te gelasten de kleine visserij behoorlijk te laten konvooieren.
HHM schrijven het College om de kleine visserij naar behoren te laten konvooieren, mits daartoe geen voor de kust van Vlaanderen of het kruisen van de Noordzee bestemde schepen worden ingezet.

11 Noortwyck bericht dat op 7 sept. inzake het rekest van kapitein William Douglas is besloten om voor hem ordonnantie van 12.000 gld. te verlenen op ontvanger-generaal Doublet. Dit krachtens het op 25 april met hem gesloten en in het secrete register vastgelegde verdrag. Naderhand is echter geconstateerd dat voor Douglas eerder om dezelfde redenen eenzelfde ordonnantie is gedepêcheerd.
Indien de tweede ordonnantie van 12.000 gld. is verleend, laten HHM deze intrekken. Als de ordonnantie nog niet is verleend, gelasten zij dat dit niet mag gebeuren.

12 HHM resumeren het op 6 sept. ingediende rekest van Lucia van Hoogestein, weduwe van Pieter van Brouchoven.
Het advies van de RvS om in te stemmen met het verzoek in aanmerking genomen, laten HHM de rekeningen en documenten aan de suppliante teruggeven. Zij verzoeken de Raad dit te regelen.

13 Stavenis bericht dat kapitein Nicolaes Gau uit Brouwershaven zich in de Noordzee goed heeft ingezet tegen drie vijandelijke schepen. Daardoor heeft hij een aanzienlijk aantal buizen en andere haringschepen gered, die anders waarschijnlijk in vijandelijke handen zouden zijn gekomen.
HHM schenken de kapitein een medaille ter waarde van 104 gld. en verzoeken hem zijn ijverige strijd tegen de vijand voort te zetten.

14 De gecommitteerde op de vergadering van de WIC antwoordt d.d. Amsterdam 12 sept. onder meer op het conform de resolutie van 18 aug. door HHM opgestuurde nadere bericht van burgemeester Gerridt Jacobsz. Trompett.
HHM geven het antwoord met alle relevante stukken voor advies aan hun afgevaardigden.

15 Een brief van agent Brederode d.d. Bazel 1 sept. behoeft geen resolutie.

16 Naar aanleiding van het verzoek van de arme student David Fransius laten HHM hem door kamerbewaarder Herdersum een viaticum van 6 gld. geven.

17 Op verzoek van Geertge Jacobs, weduwe van Pieter Claesz. van Griecken en inwoonster van Amsterdam, geven HHM haar 50 gld., waarvan ordonnantie wordt verleend.

18 De RvS adviseert d.d. 14 sept. over de door burgemeester Berckel geschreven brief van 3 sept. aangaande de zaak van Willem Worchmans en Ambrosius Faes. Ondanks de inhoud van deze brief blijft de Raad bij zijn advies hierover van 31 augustus.
Kelffken, Bruninxs en Veltdriel moeten het verdrag van 3 juli 1627 met alle andere relevante stukken onderzoeken en erover adviseren.

19 De afgevaardigden Bruininx en Marienburch berichten conform de resolutie van 13 sept. te hebben geholpen bij de visitatie van de originele en belangrijkste stukken van de Nationale Synode. Deze worden bewaard in een kist in de galerij en zijn in goede staat gebleken.
HHM bedanken hun afgevaardigden voor de moeite.