19/09/1628

 
English | Nederlands

19 - 09 - 1628

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Antwerpen en Marten Albertsz., afgevaardigden naar de afrekening van de VOC te Amsterdam, antwoorden met de afgevaardigde van de hoofdparticipanten van de Compagnie d.d. 18 sept. op het op 8 sept. ingediende rekest van de hoofdparticipanten.
HHM achten het onnodig hierover nader te besluiten, maar zullen dit antwoord wanneer nodig in acht nemen.

2 De Admiraliteit te Enkhuizen bericht d.d. 13 sept. over het door kapitein Jan Pietersz. Esges ingediende en aan haar gestuurde rekest. Het College meent dat Esges vanwege zijn gedrag, verdiensten en ouderdom een maandelijks traktement verdient te krijgen.
HHM machtigen het College om de kapitein een maandsalaris te geven, mits dit niet ongewoon hoog is.

3 Op verzoek van burgemeester Gerrit Jacobsz. Trompet verlenen HHM hem een kopie van het door de Kamer van de WIC tegen zijn remonstrantie ingediende bericht.

4 HHM lezen het rekest van jonker Guillaume van de Wege als curator van jonker Jaques van Belle en diens meerderjarige wezen en naaste familie. De Hoge Raad maakt bezwaar tegen de door HHM aan hem overgedragen rechtsbevoegdheid over het lopende proces tussen de supplianten als eisers in cas van reformatie tegen Nicolaes de Wale Rogiersz. c.s. als gedaagden. Zij verzoeken de zaak over te dragen aan het Hof van Holland .
Voordat HHM nader hierover besluiten, laten zij Beaumont de zaak bespreken met de president van de Hoge Raad en daarover berichten.

5 Jan Willemsz. Verschoor heeft als vice-admiraal gediend op de vloot van admiraal L'Ermite en vraagt om betaling van de 1.450 gld. die hij daarvoor nog tegoed heeft.
HHM sturen het rekest aan de Admiraliteit te Amsterdam met het verzoek de suppliant te betalen.

6 In een rekest melden de pachters van de konvooien en licenten over het jaar vanaf 1 sept. 1625 dat de Admiraliteit in Zeeland de brief van HHM ten gunste van hen nog niet heeft nageleefd. Zij verzoeken daarom een besluit over hun eerst ingediende rekest.
HHM schrijven nogmaals ten gunste van de supplianten aan het College opdat deze worden tevredengesteld.

7 De RvS adviseert d.d. 16 sept. dat bij het verzoek om aflossing van het door ontvanger Hoeffijser ten behoeve van de keurvorst van Brandenburg geleende geld met rente rekening kan worden gehouden met het aflopen van het uitstel van de Gulik [Jülich]se executie.
HHM stellen een besluit hierover uit tot na de beëindiging van het uitstel. Daarna zal deze zaak in acht worden genomen.

8 HHM gaan niet verder in op de namens resident Foppius Aissema gedane instantie en blijven bij hun eerdere resolutie. Aissema verzocht een nader besluit over de twee nog openstaande posten op zijn declaratie.

9 HHM geven het verzoek van Pieter Martenssen, lontmaker te Delft, om een partij lonten à twaalf-, zestien- of twintigduizend pond te mogen uitvoeren naar Bordeaux voor advies aan de RvS.

10 HHM nemen nog geen besluit over het herhaald verzoek van secretaris Gunter om de 18.000 gld. voor de koning van Denemarken niet in door Joost Brasser te leveren wapens maar in geld te verstrekken.

11 Enkele voerlieden uit Gelderland verzoeken betaling van 1.107 gld. 13 st. 4 d. voor in 1626 met hun paarden en wagens verrichte diensten.
HHM geven het rekest aan de RvS opdat hij regelt dat de supplianten betaald worden.

12 De schout en enkele inwoners van Besoijen verzoeken de eerder door hen in Gorinchem gekochte en naar behoren vervoerde beesten op hetzelfde paspoort in Brabant op de markt te mogen verkopen.
HHM sturen dit rekest voor advies naar de RvS.

13 HHM sturen het rekest van de regeerders en inwoners van de heerlijkheden Etten [Etten-Leur] en Meeuwen voor advies naar de RvS. Zij willen hun eigen vruchten en beesten conform eerdere beschikking naar de markt in Waalwijk en elders brengen, zonder deze eerst door Heusden te moeten voeren.

14 HHM stellen een besluit uit over de brief van de commissarissen uit Trier, Hessen, Saksen en Mark d.d. Emmerik [Emmerich] 14 sept. over hun aanhouding aldaar.

15 De binnengekomen ontvanger-generaal Doublet meldt geen geld te hebben om de aan commissaris Hogenhoeck naar Glückstadt meegegeven wisselbrief te betalen. Hij verzoekt een voorlopige regeling te treffen.
HHM stellen de zaak uit totdat deze nader is onderzocht.

16 Aangezien de aannemers van de werken ter verbetering en uitdieping van de IJssel hoognodig betaald moeten worden en langer uitstel het krediet van de staat kan schaden, zullen HHM de RvS schrijven. De Raad moet Gelderland , Holland , Utrecht en Overijssel ernstig manen hun aandeel in de 90.000 [gld.] volgens een geschikte verdeling te betalen.
3

1 Deze gehele resolutiedag is in S.G. 53 ingeschreven door een klerk.
2 In S.G. 53 en 3187 staat Marienburch ten onrechte voor Almelo.
3 In de marge van S.G. 53 en 3187 is aangetekend dat Holland voorstelt 50.000 gld. te betalen, zodat de drie andere provincies de resterende 40.000 gld. moeten opbrengen.