02/10/1628

 
English | Nederlands

02 - 10 - 1628

Presentielijst:

Resoluties:

1 Conform de resolutie van 28 sept. heeft Willem van der Sluyse, inwoner van Rotterdam, op papier het ontwerp laten zien van de door hem uitgevonden watermolen. Hij verzoekt hiervoor octrooi te verlenen.
HHM geven Bruininxs en Rode het ontwerp om het te bestuderen en erover te berichten.

2 HHM nemen geen besluit over een op het eiland Sint Andreas bij Constantinopel [Istanbul]1 geschreven brief van orateur Haga d.d. 5 augustus.

3 Essen en de andere afgevaardigden naar de bespreking met agent Carlaton brengen rapport uit. Carlaton verzoekt HHM het volgende:
I De uit Stade gekomen en in Nederlands garnizoen verblijvende troepen van Morgan te doen konvooieren naar Harwich in Engeland. Daar moeten zij aan land gaan opdat de capitulatie bij de overgave van Stade wordt nagekomen. Vanuit Harwich moeten de troepen naar Glückstadt aan de Elbe worden begeleid.
II Een monstercommissaris aan te wijzen om de soldaten te begeleiden.
III Hun voor het kruisen van Het Kanaal bestemde oorlogsschepen te gelasten nu en dan zich voor de Engelse havens op te houden. Dit om te voorkomen dat de Duinkerkers tijdens de afwezigheid van de Engelse vloot iets zullen ondernemen. De Engelse koning heeft bevolen dat de Nederlandse oorlogsschepen vrij zijn havens mogen aandoen.
HHM laten de president deze punten bespreken met Z.Exc.

4 De Engelse koning vraagt d.d. Southwick 2 aug. aan HHM om generaal Morgan diens traktement als kolonel en kapitein van een compagnie infanterie te laten betalen. Dit gedurende de periode waarin de koning Morgan als generaal van de troepen naar de Elbe wil sturen.
HHM laten de president deze brief bespreken met Z.Exc.

5 Een op het voor Duinkerke gelegen schip Oranje geschreven brief van Jan Dirxsz. 't Lam d.d. 20 sept. behoeft geen resolutie.

6 Jan van Heerden schrijft d.d. Deventer 19 sept. dat een van de kanten van het langs de Veluwezoom bij het "Bushoffs huis"2 gemaakte en door Claes Truerniet aangenomen fort is ingestort. Ook wordt het door Herman Claesz. aangenomen fort niet behoorlijk gebouwd.
HHM geven de brief aan de RvS om deze te onderzoeken. De Raad moet regelen dat de verdedigingswerken langs de IJssel behoorlijk worden uitgevoerd.

7 De afgevaardigden van de Ommelanden compareren en dienen een remonstrantie in.3
De lastgevers van de afgevaardigden - de jonkers, hoofdelingen, eigenerfden en volmachten van de Ommelanden tussen de Eems en de Lauwers - meenden dat HHM naar aanleiding van het verzoek van 22 sept. en conform hun beschikking op het door stad Groningen op 21 juni ingediende vierde artikel de verponding van de huizen door een gecommitteerde zouden doen ondersteunen. Uit de resolutie van 29 sept. begrijpen zij echter dat HHM gecommitteerden hebben aangesteld om een vergelijk te treffen aangaande de geschillen tussen Ommelanden en stad hierover.
Verder hebben de lastgevers acht à negen kwesties ontvangen, die de afgevaardigden van Groningen aan HHM hebben voorgesteld. Deze beweren dat de kwesties bij het uitvoeren van de beslissing van 17 juni zouden zijn gerezen en willen daarover met die van de Ommelanden voor HHM of hun gecommitteerden spreken. Daarna kunnen HHM erover besluiten. De lastgevers menen dat hun geschillen met die van stad over de betaling van de oorlogslasten door de resolutie van 17 juni volledig zijn opgelost. Zij hebben hun afgevaardigden slechts opdracht gegeven HHM te verzoeken dit besluit te helpen uitvoeren conform hun genoemde verklaring, waarvan zij een kopie bijvoegen, en hierover geen discussie meer aan te gaan. De afgevaardigden overwegen dan ook te vertrekken en hun lastgevers van de verwikkelingen op de hoogte te stellen, zodat deze erover kunnen beslissen. Eerder kan hierover geen besluit vallen.
HHM vragen de afgevaardigden hun lastgevers van alles op de hoogte te brengen. Zij moeten zo spoedig mogelijk terugkomen - indien mogelijk binnen drie weken - met volkomen last inzake de door de stad Groningen ingediende punten.

8 HHM lezen het rekest van Gaspar Scherer, "patinty" uit Sankt Gallen in Zwitserland, raad, directeur van de commercie en generaal van de koeriers van de hertog van Longueville in Neuchâtel. Hij vraagt octrooi aan opdat hij en zijn erfgenamen exclusief in iedere provincie van de Republiek waar het nodig is kantoren en commiezen mogen vestigen en leiden, die alle pakketten en brieven ontvangen en deze naar behoren verspreiden en bezorgen. Dit met alle autoriteit en status zoals de postmeesters-generaal in andere koninkrijken en republieken gewoonlijk bezitten. Ook verzoekt Scherer aanstonds een voorlopig kantoor te mogen oprichten op een geschikte locatie in 's- Gravenhage.
HHM verwijzen de suppliant naar de afzonderlijke provincies.

9 Lochteren en Marienburch berichten over het op 12 aug. ingediende rekest van Jan van Liebergen, koopman te Rouen.
HHM blijven bij hun resolutie van 22 juli inzake de borgen van de zeerover Campaen. Deze zal echter niet meer gelden als de aan Campaen verleende vrijgeleide van lijf en goed wordt verlengd.

10 HHM geven de declaratie van cipier Groenestein aangaande de proviand voor de gevangen Duinkerkers van het door Quast bij Scheveningen op het strand gejaagde schip aan thesaurier-generaal Van Goch. Hij moet deze onderzoeken en erover berichten.

11 De RvS adviseert d.d. 29 sept. over het op 25 sept. ingediende rekest van de weduwe van kapitein Turner. De Raad meent dat de suppliante vanwege de gevolgen niet geholpen kan worden.
Desondanks machtigen HHM de Raad om de suppliante uit medelijden nogmaals en voor de laatste keer iets te betalen.

12 Naar aanleiding van de namens orateur Haga ingediende memorie vervangen HHM Stavenisse vanwege diens afwezigheid door Beaumont. Met Van der Dusse moet hij het door raadpensionaris Boreel opgestuurde advies aangaande de handel op de Levant onderzoeken.

13 HHM laten de president de memorie van Williame Douglas over de aan hem toegezegde 12.000 gld. bespreken met de ontvanger-generaal. Dit opdat Douglas voorlopig de helft van dit bedrag krijgt.

14 Boudewijn de Man c.s., octrooihouders om salpeter in de Republiek te mogen maken, antwoorden op het op [2] sept. ingediende rekest van Jan Willemsz. Verboogen. Zij vragen om diens verzoek af te wijzen. Daarnaast stellen zij HHM voor te onderhandelen om jaarlijks de door hen gewenste hoeveelheid salpeter te leveren.
HHM handhaven het recht van de octrooihouders en weigeren het verzoek van Verbogen. Zij vragen de RvS of het nuttig is te onderhandelen over de aangeboden levering.

15 Op verzoek van generaal Nispe laten HHM thesaurier-generaal Van Goch berichten aangaande enkele door hem in dienst van het land ingezette personen. Nispe is gelast hierover nadere uitleg te geven.

16 De binnengekomen secretaris Huigens bericht namens de RvS dat deze de op 29 sept. in zijn handen gekregen brief van de burgemeesters en raden van Goch heeft besproken met Z.Exc. Aangezien de soldaten van de keizer overlopen, meent Z.Exc. dat de zaak hierbij kan worden gelaten.
HHM nemen dit over.

17 HHM verwijzen een valkenier, die met twaalf valken naar Frankrijk wil vertrekken om deze aan de koning te verkopen, naar hun gezanten aldaar. Ook schrijven zij de gezanten dat zij de genoemde valken aan de koning mogen schenken en de valkenier voor zijn betaling naar de Staten-Generaal verwijzen, indien dit in dienst van het land en tot genoegen van de koning kan gebeuren. Zo niet, dan moeten zij dit overlaten aan de valkenier.

18 De president meldt dat Terestein hem heeft bericht dat er geld moet worden opgebracht om conform de resolutie van 18 sept. het gat achter de krib bij het Kleefse Spui te dichten en het schephoofd bij Schenkenschans ['s-Gravenwaard] te herstellen. De hiertoe opgestelde contracten kunnen uitwijzen wie het schephoofd moet betalen en onderhouden.
HHM verzoeken de RvS het geld voor het dichten van het gat te regelen. Ook moet de Raad erop toezien dat het schephoofd wordt hersteld door de daartoe verplichte partij. De heren van Utrecht verklaren aan de hand van de resolutie van hun Gedeputeerde Staten d.d. 12 sept. geen geld te betalen ten gunste van de Rijn en IJssel. Zij menen immers dat hun provincie hierdoor schade zal lijden.

19 Op verzoek van Jacob Zuerius, rentmeester-generaal van Brabant, laten HHM zijn rekening sluiten door Kelffken, Noortwyck, Beaumont, Rode, Veltdriel, Marienburch en Schaffer

1 Het eiland Sint Andreas ligt bij Pendik in de Golf van Izmit .
2 Hoogstwaarschijnlijk wordt hiermee huis Suideras in Vierakker bedoeld.
3 De remonstrantie is geïnsereerd in S.G. 3187.