04/10/1628

 
English | Nederlands

04 - 10 - 1628

Presentielijst:

Resoluties:

1 Na resumptie van de gisteren ontvangen brieven van resident Aissma en commissaris Hartman verklaren de heren van Holland te hebben geregeld dat het aandeel van hun provincie in de 100.000 gld. voor de koning van Denemarken bestemde subsidie door ontvanger Reael per wissel naar Hamburg zal worden overgemaakt.
Verder laten HHM ontvanger-generaal Doublet de quoten in de genoemde subsidie van de overige provincies betalen uit het hem ter beschikking staande geld geven aan commissaris Hoogenhouck. Daarmee moet deze naar Glückstadt vertrekken en het gehele bedrag conform zijn instructie verdelen onder het garnizoen aldaar.

2 De binnengekomen Bewindhebbers van de WIC melden uitgebreid over de verovering van twee schepen en een bark uit Honduras.
HHM nemen geen besluit hierover.

3 De president bericht dat Z.Exc. vandaag in een bespreking met enkele afgevaardigden van de provincies heeft voorgesteld de vijftig nieuw gelichte compagnieën soldaten terug te brengen tot honderd man per stuk. Op deze voet zou de toegezegde 700.000 gld. ter betaling van de soldij van tienduizend man voldoende zijn tot komend voorjaar.
De heren van Holland stellen deze kwestie enkele dagen uit.

4 In een rekest meldt graaf Johan Maurits van Nassau een obligatie te hebben verworven van 5.000 rijksdaalder en 10.000 gld. Agent Brederode heeft deze bedragen bij volmacht namens HHM geschonken aan Johan Georges, voormalig vorst van Anhalt. De suppliant vraagt om uitbetaling van de obligatie of in ieder geval van een door HHM vast te stellen gedeelte daarvan.
HHM geven het rekest met bijlagen aan thesaurier-generaal Van Goch. Hij moet uitzoeken wat hiervan waar is en daarover berichten.

5 De afgevaardigden van de Admiraliteit in het Noorderkwartier compareren en reageren conform het schrijven van 12 sept. op het rekest van kapitein Willem Stevensz. Het College heeft Stevensz. niet als kapitein laten dienen op een roei-jacht aangezien hij onvoldoende borg heeft kunnen stellen conform de wetten van het land. Ook hebben zij later vernomen dat de suppliant met de zeerover Campaen heeft gevaren, waardoor men vreesde dat hij gemakkelijk zijn commissie zou overtreden. Desondanks heeft het College hem 400 gld. schadevergoeding en 400 gld. aan levensmiddelen betaald.
HHM nemen dit voor kennisgeving aan en laten de zaak hierbij.
Ten tweede meldt het College dat zijn kapiteins die de Franse koning hebben gediend tegen Soubijse hardnekkig aandringen op betaling.
HHM blijven bij hun eerdere besluit over deze zaak.
Ten derde bericht het College dat de Generaliteitsrekenkamer verschillende loquaturs1 op zijn rekening over 1626 heeft gezet, waarvan herstel wordt gevraagd.
HHM vragen hierover advies aan de Rekenkamer.

6 De president zal met ontvanger-generaal Doublet en Joost Brasser spreken over de memorie van laatstgenoemde. Brasser vraagt hierin om btaling van de dikwijls geëiste 10.000 rijksdaalder vanwege een aan commissaris Hoogenhouck meegegeven wisselbrief.

7 De Admiraliteit te Amsterdam schrijft d.d. Amsterdam 30 sept. noch Jan Willemsz. Verschoor, enige tijd vice-admiraal van de vloot van admiraal L'Hermite, noch diens voorganger te hebben betaald, omdat zij niet haar repartitie staan.
De president zal dit bespreken met commies Verhaer.

8 De burgemeesters en raad van Amsterdam verzoeken d.d. Amsterdam 3 okt. HHM om de Admiraliteit in het Noorderkwartier te gelasten voorlopig geen zout te laten uitvoeren.
HHM houden vast aan hun eerdere besluit inzake het uitvoerverbod van zout. Intussen wachten zij op bericht van de Admiraliteitscolleges over het afschaffen van het uitvoerverbod op grof zout.

9 Generaal Nispe compareert en vertelt over enkele zaken.
HHM gelasten hem deze schriftelijk in te dienen.

10 Gaspar Scherer vraagt ter opheldering van de apostille van 2 okt. of hij zich moet wenden tot de magistraten van alle steden en provincies waarin hij denkt dat er kantoren voor het verzenden en ontvangen van brieven met alle bijbehorende zaken dienen te worden gevestigd. Intussen zal hij met toestemming van de magistraat ook in 's- Gravenhage de brieven bestellen in het algemeen belang.
HHM houden vast aan hun eerdere resolutie.

11 De Bewindhebbers van de WIC sturen d.d. Amsterdam 3 okt. een overzicht van de lading van de twee uit Honduras afkomstige schepen en een jacht die de schepen van de Compagnie hebben veroverd. Verder verzoeken zij HHM hun afgevaardigden op 16 okt. naar de vergadering van de Heren Negentien te sturen.
HHM stellen een besluit hierover uit.

1 De loquaturs zijn geïnsereerd in S.G. 3187.