13/10/1628

 
English | Nederlands

13 - 10 - 1628

Presentielijst:

Resoluties:

1 HHM laten de president een brief van de gezanten in Frankrijk d.d. Parijs 30 sept. bespreken met Z.Exc.

2 Een brief van de gezanten in Engeland d.d. Londen 9 okt. zullen de heren van Holland nader bespreken.

3 In een in het leger voor La Rochelle geschreven brief d.d. 19 sept. verzoekt de koning van Frankrijk de tussen de Franse Oost-Indische Compagnie en de VOC gerezen kwestie te laten oplossen door zijn commissarissen en de staatse ambassadeurs in Parijs.
De heren van Holland zullen deze brief nader onderzoeken.

4 Commissaris Hartman bericht d.d. Hamburg 4 okt. op 29 sept. na het vertrek van commissaris Hoogenhouck zes leningen aan het garnizoen in Glückstadt te hebben betaald. Hiertoe heeft hij 15.345 rijksdaalder aangewend en de rest in vivres verstrekt. Ook schrijft Hartman dat resident Aissma hem 5.000 rijksdaalder heeft gegeven in aftrek van de wissel en heeft beloofd eenzelfde bedrag te doen laten betalen.
De heren van Holland nemen de brief mee om deze te onderzoeken.

5 De RvS adviseert d.d. 12 okt. over het rekest van schipper Hendrick Gysbertsz.. Hoewel de geconfisqueerde goederen van de suppliant vrij of voorzien van licent zijn geweest, kunnen deze niet vrij worden verklaard. De goederen zijn immers aangetroffen tussen vijandelijk konvooi.
HHM nemen dit advies over.

6 De huidige pachters van het kwart verzoeken HHM in te stemmen met de door hen vanwege hun pacht verstrekte eenmalige borgen van 100.000 gld.
HHM geven de borgen aan thesaurier-generaal Van Goch. Hij moet onderzoeken of deze voldoende zijn en daarover berichten.

7 Op verzoek van Barent Taepkens, voormalig ordinaris commies-generaal, verlenen HHM hem voorschrijven aan de Admiraliteit te Amsterdam . Dit opdat hij daar wordt aangesteld als equipagemeester van het College over haar in Vlissingen binnenkomende schepen.

8 De Staten van Utrecht nomineren d.d. Utrecht 7 maart Gysbert van Hartevelt om namens hun provincie zitting te nemen in de RvS .
HHM gelasten commissie voor hem te depêcheren, indien hij de verplichte eed heeft afgelegd.

9 Aangaande de namens orateur Haga ingediende memorie om zijn vervallen traktement betaald te krijgen, verwijzen HHM hem naar ontvanger-generaal Doublet. Zij manen Doublet nogmaals het traktement te betalen van de eerstvolgende subsidies of ander voor de Admiraliteiten bestemd geld.

10 Namens agent Carlaton wordt bericht dat hij een grote partij kleding heeft laten maken voor het uit Stade gekomen Engelse regiment van kolonel Morgan. Hij vraagt om een paspoort waarmee hij deze kleding van Delft over land kan voeren naar de locatie waar het regiment gelast is garnizoen te houden.
HHM laten de agent de kleding transporteren, mits hij daarvoor conform de wetten van het land een binnenlands paspoort haalt.

11 Ontvanger-generaal Doublet compareert en dient een nauwkeurig overzicht in van alle aan de koning van Denemarken verschuldigde en betaalde subsidies, alsmede van de bijdragen van de provincies daarin en het geleende geld.
Op verzoek van de provincies verstrekken HHM hun kopieën hiervan.

12 Beaumont en de andere afgevaardigden berichten over de staat van de voor HHM lopende beroepszaak tussen Rogier van Brouchoven c.s., appellanten, en een groep ruiters uit Bergen op Zoom.
HHM verzoeken de afgevaardigden de status questionis op te stellen.

13 De VOC ter Kamer Amsterdam bericht d.d. Amsterdam 11 okt. de volgende punten:
I Namens de Compagnie zal zo spoedig mogelijk over de bezending naar Engeland worden gesproken.
II Deze bezending kon niet in september plaatsvinden aangezien de drie Oost-Indiëvaarders veel later zijn vrijgelaten dan aanvankelijk was toegezegd bij de belofte een afvaardiging naar Engeland te sturen.
III De genoemde schepen zijn onder verschillende voorwendselen vastgehouden, zodat de Engelsen in plaats van de Bewindhebbers schuld dragen aan het uitblijven van de deputatie. De Bewindhebbers hebben immers ingestemd met de afvaardiging, mits de schepen daadwerkelijk zouden zijn vrijgelaten.
HHM sturen deze redenen voor het uitstel van de deputatie naar hun ambassadeurs in Engeland om deze passend in te zetten. Verder worden zij verzocht een ondertekende akte van de koning te vragen zoals de afgevaardigden van de VOC bij eerdere deputaties is verleend. Z.M. moet hierin beloven dat de afgevaardigden naar eigen inzicht vrij mogen komen en vertrekken, ook al zijn de geschillen tussen de Nederlandse en Engelse Compagnieën niet opgelost.

14 Ploos bericht over het op 25 sept. ingediende verzoek van Meus Martensz. de Haes en over het op 7 okt. daarop gegeven antwoord van Frans Coopman.
HHM laten beide partijen zich houden aan de door de Admiraliteit te Rotterdam gemaakte schatting van de kosten voor het uitstel. Zij gaan niet in op een aanpassing van de kosten en geven geen uitleg over hun beschikking.

15 Voormalig ritmeester Balfour compareert en verzoekt vanwege de goede en trouwe diensten van zijn vader, zijn oom en van hemzelf een gage als ritmeester zolang HHM hem in dienst willen houden.
HHM geven de memorie voor advies aan de RvS.

16 De heren van Holland hebben beloofd namens de Generaliteit de door Schoonhoven en Joost Brasser op de Venetiaanse subsidie voorgeschoten 99.000 pond voor te schieten. Vanwege het uitblijven van deze subsidie moest deze enige tijd op rente worden voortgezet, zoals blijkt uit de daarvan opgemaakte obligatie.
HHM machtigen ontvanger-generaal Doublet om ter waarde van het genoemde bedrag een obligatie met rente aan de heren van Holland te geven. Deze geldt voor een jaar, mits de heren voor het eind van deze termijn het geld hebben teruggekregen van de eerstvolgende buitenlandse subsidie of van hun ordinaris of extraordinaris consenten.

17 Pieter Aerjensz., admiraal van de schepen in dienst van de WIC die de twee schepen uit Honduras bij Havana hebben veroverd, doet rapport.
Voor zijn goede dienst schenken HHM hem een medaille van 100 daalder, waarvan ordonnantie wordt gedepêcheerd.