31/10/1628

 
English | Nederlands

31 - 10 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 In een memorie verzoekt commissaris Van Halewijn zijn zoon Jacob van Halewyn toe te staan gedurende zijn afwezigheid volgens de registers de verloven te ondertekenen en te zegelen, opdat alles conform de bestaande regels wordt voortgezet.
HHM geven de memorie voor advies aan de RvS.

2 De president bericht dat die van de VOC sinds het door ambassadeur Joachimi na zijn terugkomst uit Amsterdam gedane rapport niet hebben gemeld hoever zij zijn gevorderd met de toegezegde deputatie naar Engeland.
HHM laten de Compagnie de beloofde deputatie bespoedigen. Zij moet haar afgevaardigden zo spoedig mogelijk bij hen laten komen, opdat uitstel geen nadelige gevolgen voor de Compagnie zal hebben. Dit is temeer te vrezen als de ambassadeurs op de komende bijeenkomst van het parlement Z.M. niet kunnen verzekeren dat alle leden van de genoemde deputatie hier zijn vastgesteld.

3 De president bericht over enkele verzoeken van de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteit in Zeeland . Zij vragen om de volgende punten:
I Hun aandeel te krijgen in het tweede miljoen subsidie voor de Admiraliteitscolleges.
HHM laten hun afgevaardigden in het bijzijn van die van de Admiraliteitscolleges een repartitie opstellen van de kosten van ieder College. Zo kan worden aangetoond welk deel van het tweede miljoen het Zeeuwse College conform haar lasten tegoed heeft.
II Een vergroting van het aantal schepen ter bezetting van hun binnenwateren en ter konvooiering van hun koopvaardijschepen op zee.
HHM zullen dit in acht nemen bij het herzien van de staat van oorlog voor 1629. Dit zal na overleg met Z.Exc. gebeuren in aanwezigheid van de afgevaardigden van de Admiraliteiten.
III Te mogen vertrekken, aangezien zij hier niet langer in dienst van het land kunnen verblijven.
HHM stemmen hiermee niet in. Zij achten het nuttiger wanneer de afgevaardigden blijven totdat de staat van oorlog in orde is gemaakt en de repartitie van de schulden is gedaan. Wel zou een van de afgevaardigden mogen vertrekken of door zijn collega's worden vervangen.

4 De heren van Friesland verzoeken de Admiraliteit te Dokkum 30.000 gld. subsidie van het tweede miljoen te geven, aangezien hun lastgevers onder deze voorwaarde met het subsidie van de Admiraliteit heeft ingestemd.
HHM zullen dit in acht nemen bij het verdelen van het tweede miljoen voor het huidige en het komende jaar.

5 Op verzoek van kapitein Jacques Balfour verlenen HHM hem toestemming voor [de uitvoer van] twaalf musketten met forketten en bandeliers, twaalf spiesen, twee wapens voor kurassiers, en twee pistolen, mits hij daarover 's lands belasting betaalt.

6 Steven Coop, commandant te Geertruidenberg, vraagt om een vergoeding vanwege zijn buitengewone kosten en verrichtingen in de afgelopen twee jaren.
HHM vragen hierover advies aan de RvS.

7 Stephanus Pannius, predikant van de Engelse en Schotse natie te Bergen op Zoom, verzoekt vanaf het begin van zijn dienstverband een jaartraktement van 200 gld. te mogen ontvangen, net als zijn voorgangers hebben gekregen.
HHM geven het rekest aan de RvS om erover te beslissen.

8 HHM verzoeken de gecommitteerden die de op 3 aug. ingediende propositie van resident Schultetus moeten onderzoeken om hun antwoord hierop op te stellen.

9 Beaumont bericht conform de resolutie van HHM het door Joris Wagenaer geschreven boek Waere kennisse Godts te hebben gelezen. Hij heeft er niets ten nadele van het politieke bestuur in kunnen ontdekken.
HHM zullen het genoemde boek aannemen en de auteur 100 gld. geven, waarvan voor hem ordonnantie wordt gedĂȘcheerd. De auteur moet dan wel een exemplaar voor hun tafel en voor die van de RvS inleveren.

10 HHM lezen de declaratie van Bernaerdt van Staeckenbeeck vanwege diens onkosten bij het achtervolgen van de door het eskader van vice-admiraal Quast bij Scheveningen op het strand gejaagde Duinkerkers.
HHM geven de declaratie aan de RvS om erover te beslissen.

11 HHM geven de declaratie van ambassadeur Joachimi van zijn tussen 29 sept. 1626 en 28 maart in Engeland gedane voorschotten aan thesaurier-generaal Van Goch. Hij moet deze onderzoeken en erover berichten.

12 Beaumont bericht over het door Abraham van Tongerck opgestelde concept om erachter te komen welke buitenlanders dagelijks door de Republiek reizen.
HHM vinden het concept voor de Republiek onbruikbaar.

13 Naar aanleiding van het verzoek van Georgius Clarck schenken HHM hem op advies van de RvS 200 gld. indien hij het land niet meer lastigvalt.

14 In een rekest meldt Peter Schul, schipper uit Culemborg, enige tijd geleden in Dordrecht driehonderd ...1 zout te hebben ingeladen om stroomopwaarts te vervoeren. Hij heeft hierover 's lands belasting betaald, maar in Emmerik kwam hij erachter dat de uitvoer van zout was verboden zodat hij de lading weer stroomafwaarts heeft gebracht. Schul verzoekt in plaats van het gelicentieerde zout evenveel andere goederen stroomopwaarts te mogen voeren als het zout opbrengt of het door hem betaalde geld terug te krijgen.
Voordat HHM hierover een besluit nemen, vragen zij advies aan de Admiraliteit te Rotterdam .

15 Guillam van Noorenborch, handelaar in azuursteen, verzoekt om zonder over te laden drie schepen met stenen langs Lillo naar Antwerpen te mogen vervoeren.
HHM geven dit rekest voor advies aan de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteiten.

16 Ter vergadering wordt bericht dat veel goederen naar vijandelijke havens worden gebracht onder het voorwendsel naar Calais te worden uitgevoerd. Daar naartoe uitgevoerde goederen zijn op de lijst van goederen en licenten immers veel minder zwaar belast dan die naar vijandelijk gebied.
HHM laten over naar Calais uitgevoerde goederen voortaan vijandelijk licent heffen. Zij verzoeken Beaumont om dit gunstig aan zijn lastgevers over te brengen.

17 De RvS adviseert d.d. 21 aug. over het op 11 aug. ingediende verzoek van die van Emden. De Raad meent dat de commandant van Emden door iemand van de regering zou moeten worden gelast om met het staatse garnizoen in naam van Emden heimelijk de soldaten in dienst van deze stad te steunen tegen de vijandelijkheid van de keizerlijken. Dit mag echter alleen in geval van verdediging en gebeuren en niet bij een aanval.
HHM nemen dit advies over. Verder moet de president Z.Exc. verzoeken aan Ernst Casimir te schrijven de commandant conform het advies te bevelen. Daarbij wordt ernstig aangeraden erop te letten dat de stad hierdoor geen gevaar loopt.

18 Naar aanleiding van de zaterdag genomen resolutie over het rapport van de afgevaardigden inzake Emden laten HHM het belangrijke besluit, waarmee die van Emden zullen worden heengezonden, in het secrete resolutieboek aantekenen.2

19 Secretaris Huigens adviseert namens de RvS over de op 27 okt. ontvangen brief van Vygh en Terestein.
HHM machtigen de Raad om zijn besluiten aangaande het verbeteren van de Rijn en IJssel door de afgevaardigden of een meerderheid van hen op de meest geschikte manier te laten uitvoeren. De heren van Gelderland verklaren echter dat dit onder leiding van het Hof van Gelderland dient te gebeuren.

1 De gewichtseenheid is weggelaten.
2 Zie de resolutie van 29 oktober.