18/11/1628

 
English | Nederlands

18 - 11 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Op verzoek van Michael Monserratus stemmen HHM ermee in dat hij exclusief het traktaat Cena Domini1 gedurende zes jaar met hun privilege mag laten drukken en verkopen. Daarnaast geven zij hem ter betaling van zijn onkosten 100 gld., waarvan ordonnantie zal worden gedepêcheerd.

2 Het verzoek van de Admiraliteit in het Noorderkwartier om behalve de haar toegezegde equipage voor 1628 in 1629 vier extra schepen te mogen hebben ter begeleiding van de koopvaardij en kleine visserij geven HHM aan hun afgevaardigden naar de bespreking van de staat van oorlog te water over 1629. De aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteiten wordt eveneens verzocht het verzoek te onderzoeken en erover te berichten.

3 HHM zullen het verzoek van de smeden, scheepstimmerlieden en andere leveranciers van de Admiraliteit te Amsterdam om betaling in acht nemen bij het verdelen van de schulden van de Admiraliteit van 1622 tot en met 1627.

4 Isaack Anthonius Lus verzoekt vanwege zijn diensten te zijner tijd te worden bevorderd en intussen te worden onderhouden.
HHM geven het rekest aan de RvS om er na overleg met Z.Exc. over te adviseren.

5 Graaf Johan Maurits van Nassau verzoekt opheldering over de resoluties van 23 okt. en 2 november. Verder vraagt hij HHM om de RvS te gelasten ordonnantie van 4.000 gld. voor hem te doen depêcheren. Daartoe zal hij persoonlijk beloven - waaraan hij zijn traktement verbindt - na terugkeer uit Duitsland de in de resoluties genoemde akten en bewijsstukken in te dienen.
HHM machtigen de RvS om de suppliant ordonnantie van 4.000 gld. te doen depêcheren, mits deze belooft - en daaraan zijn traktement verbindt - na zijn terugkeer de in de resoluties genoemde originele stukken in te dienen.

6 Het verzoek van Willem van Arckel om een onderhoud wijzen HHM af.

7 Commies Jacob van Bochoven verzoekt hem zes paardenlijnen in rekening te valideren. Deze heeft hij voor Groenlo op bevel van gedeputeerden van HHM geleverd aan kapitein Aerjen de Jonge of diens matrozen.
HHM geven het rekest aan de RvS om erover te beslissen.

8 Jacob Jacobsz., deurwaarder van de Generaals van de Munt, verzoekt betaling van vijftien maanden traktement, te weten 187 gld. 10 st. Dit is op 30 sept. vervallen.
HHM geven het rekest aan thesaurier-generaal Van Goch om het te onderzoeken en erover te berichten.

9 HHM zeggen de bode Henrick Abrahamsz. 12 gld. toe vanwege zijn extraordinaris reiskosten. Hij heeft de brieven van de afgevaardigden naar de Heren Negentien meegebracht met het bericht daarin van de overwinning van Pieter Hein.

10 De aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteiten adviseren d.d. 8 nov. over het rekest van de huidige pachters van de konvooien en licenten. Deze verzoeken een repartitie van de 40.000 pond ter betaling van hun officieren en een bevel aan de Admiraliteitscolleges om hun maandelijkse quoten daarin stipt op te brengen. De afgevaardigden menen dat de supplianten tevreden zouden moeten zijn met de ordinaris kwartaalbetaling van dit bedrag, zoals tot nog toe gebruikelijk is.
HHM nemen dit advies over.

11 Lambertus Verhaer verzoekt d.d. Tunis 30 sept. de volgende punten:
I Uit dienst te mogen treden.
HHM nemen dit in beraad.
II De betaling te regelen van het door Pynaecker van de Turken ontvangen geld.
HHM vragen de hiertoe aangewezen afgevaardigden om de zaak van Pynaecker te beëindigen.
III Indien HHM Verhaer willen aanhouden als consul in Tunis, dan moeten zijn jaartraktement en achterstallige traktementen van de afgelopen drie jaar stipt worden betaald.
HHM schrijven de Directie van de Levantse Handel de betaling hiervan te regelen.

12 De Generaliteitsrekenkamer adviseert d.d. 's-Gravenhage 16 nov. over een brief van de Admiraliteit te Amsterdam . Het College heeft hierin bericht dat ontvanger Houffyser zijn openstaande rekeningen tot en met 1627 niet kan opstellen, aangezien de Rekenkamer zijn inkomsten over 1626 niet heeft afgehoord.
Conform dit advies gelasten HHM het College zich aangaande het afhoren en opnemen van de rekeningen te houden aan de inhoud van de instructie, zoals dit en de andere Admiraliteitscolleges tot nog toe gedaan hebben. Zo niet, dan wordt het College gestraft conform de daarin vermelde boeten. Dit opdat de genoemde ontvanger zijn rekening correct opstelt en inlevert bij de Rekenkamer.

13 Secretaris Huigens brengt namens de RvS de beweegredenen van de Raad ter tafel aangaande de resolutie van 14 nov. over de zaak van kapitein Roussel.
HHM machtigen de Raad de genoemde kapitein te ontbieden om zijn eigenmachtige gebruik van staatse soldaten tegen de keizerlijken te verantwoorden.

14 Govert Govertsz. Boormaecker voert voor de Admiraliteit te Rotterdam een proces tegen Gerridt Evertsz. Roos. Hij verzoekt de op 22 okt. 1627 gedane verklaring van HHM - aangaande het recht op de door zee kiezende kapers te betalen borgsom van 10.000 gld. - teniet te doen. Derhalve moeten HHM het College machtigen recht te doen aan de suppliant, ook inzake deze vervallen borgsom. Het College dient een rechtvaardige uitspraak te doen of de borgsom nu aan het land of aan de suppliant toebehoort.
HHM geven dit rekest aan de tegenpartij om er binnen veertien dagen na de aanzegging op te reageren. HHM vragen de fiscaal van de Admiraliteit in deze zaak het recht van het land te bewaren.

1 De uitgebreide titel van dit werk luidt: Coena Domini Dirigido. 's-Gravenhage, 1629.